3. Toimenpiteen peruminen

Melkein kaikki mitä teet kuvalle GIMPissä voidaan perua. Voit perua viimeisimmän toiminnon valitsemalla MuokkaaPeru kuvavalikosta. Tämä tapahtuu yleensä kuitenkin niin useasti, että kannattaa opetella sen pikavalinta, joka on Ctrl+Z.

Toimenpiteen peruminen voidaan myös perua. Kun olet perunut toimenpiteen voit tehdä senuudelleen valitsemalla MuokkaaUudelleen kuvavalikosta tai käyttämällä pikavalintatä, Ctrl+Y. Usein toimenpiteen perumisesta ja uudelleen tekemisestä on hyötyä toimenpiteen aiheuttamien seurauksien ymmärtämisen kannalta. Tämä on yleensä nopeaa, eikä se tuhlaa yhtään resursseja tai muuta toimintohistoriaa, joten siinä ei seuraa mitään ongelmia.

[Varo] Varo

Jos perut yhden tai enemmän kuin yhden toimenpiteen ja sen jälkeen muokkaat kuvaa muuten kuin käyttämällä Peru tai Uudelleen komennolla niin enää ei ole mahdollista tehdä niitä uudelleen: ne menetetään lopullisesti. Jos siitä koituu sinulle ongelmia niin on olemassa ratkaisu, joka on kuvan kopioiminen ja sen kopion muokkaaminen . (Älä missään nimessä testaa alkuperäisellä, koska kumoamishistoria ei kopioidu kuvan mukana.)

Jos joudut perumaan ja uusimaan useita toimenpiteitä kerralla, voi olla paljon kätevämpää käyttää Toimintohistoria dialogia, joka on valintaikkuna mikä näyttää hahmotelman jokaisesta toimintohistorian kohdasta. Se mahdollistaa eteen- ja taaksepäin siirtymisen napsautuksella.

Undo is performed on an image-specific basis: the "Undo History" is one of the components of an image. GIMP allocates a certain amount of memory to each image for this purpose. You can customize your Preferences to increase or decrease the amount, using the System Resources page of the Preferences dialog. There are two important variables: the minimal number of undo levels, which GIMP will maintain regardless of how much memory they consume, and the maximum undo memory, beyond which GIMP will begin to delete the oldest items from the Undo History.

[Huomaa] Huomaa

Vaikka Toimintohistoria on osa kuvaa niin sitä ei tallenneta, kun kuva tallennetaan käyttäen GIMPin XCF formaatissa, mikä säilyttää kaikki muut kuvan ominaisuudet. Kun kuva aukaistaan uudelleen sen mukana tulee tyhjennetty Toimintohistoria.

GIMPin Perumisen toteutus on hienostunut. Iso osa toimenpiteistä vaatii erittäin vähän kumoamismuistia (esim. kerroksen näkyvyyden muuttaminen), joten voit suorittaa sarjan useita toimenpiteitä ennen kuin ne poistetaan Toimintohistoriasta. Jotkut toiminnot, kuten kerroksen näkyvyyden muuttaminen, ovat kompressoituja, joten usean toimenpiteen tekeminen peräkkäin vaatii vain yhden kohdan Toimintohistoriasta. Kuitenkin on toimenpiteitä, jotka vaativat paljon perumisen muistia. Suurin osa suodattimista toteutetaan liitännäisillä, joten GIMPin ytimellä ei ole mitään tehokasta tapaa tietää mikä on muuttunut. Tämän takia ei ole minkäänlaista tapaa toteuttaa Perumista muutoin kuin painamalla muistiin toimenpiteen vaikutuksen alla olevan kerroksen koko sisältö ennen toimintoa ja sen jälkeen. On mahdollista tehdä vain muutama tällainen toiminto ennen kuin ne poistetaan Toimintohistoriasta.

3.1. Asiat, Joita Ei Voi Perua.

Suuri osa kuvaa muuttavista toimenpiteistä voidaan perua. Toimenpiteet, jotka eivät muuta kuvaa ovat yleisesti perumattomia. Esimerkkejä on kuvan tallentaminen tiedostoon, kuvan kopioiminen, kuvan osan kopioiminen leikepöydälle, jne. Tähän myös sisältyy suuri osa toimenpiteistä, jotka vaikuttavat kuvan esitykseen muuttamatta alustavaa kuvan dataa. Merkittävin esimerkki on kuvanlähentäminen. Kuitenkin on olemassa poikkeuksia: Pikamaskin päälle ja pois päältä laittaminen voidaan perua vaikka se ei muuta kuvan dataa.

On olemassa muutama tärkeä toiminto, jotka muokkaavat kuvaa mutta niitä ei voi perua:

Kuvan sulkeminen

The Undo History is a component of the image, so when the image is closed and all of its resources are freed, the Undo History is gone. Because of this, unless the image has not been modified since the last time it was saved, GIMP always asks you to confirm that you really want to close the image.

Kuvan palauttaminen

Palauttaminen tarkoittaa kuvan lataamista tiedostosta. GIMP todellisuudessa toteuttaa tämän sulkemalla kuvan ja luomalla uuden kuvan, joten Toimintohistoria menetetään sen seurauksena. Tämän takia, jos kuvaa on muokattu GIMP pyytää sinua varmistamaan haluatko palauttaa kuvan ennen kuin se palautetaan.

Toimintojen Osat

Jotkut työkalut vaativat monimutkaisien manipulaatioiden sarjan tekemisen ennen kuin ne tulevat voimaan, mutta sallivat niiden perumisen kokonaan eikä yksittäisinä elementteinä. Esimerkiksi, Saksivalinta vaatii, että teet suljetun reitin napsauttamalla useisiin kohtiin kuvassa ja napsauttamalla niiden lopuksi reitin rajaaman alueen sisälle. Et voi perua yksittäisiä klikkauksia: kumoaminen sen jälkeen kun olet valmis vie tilan takaisin alkupisteeseen. Toisena esimerkkinä, työskennellessä Tekstityökalun kanssa et voi perua yksittäisiä kirjaimia, tekstin muutoksia, jne.: peruminen sen jälkeen, kun olet valmis poistaa uuden luomasi tekstitason.

Suotimet ja muut toiminnot, jotka tehdään liitännäisten tai Komentosarjaen avulla voidaan perua kuin toiminnot, jotka GIMPin ydin tekee, mutta tämä vaatii, että ne hyödyntävät GIMPin Perumista oikein. Jos koodi ei ole tehty oikein liitännäinen voi mahdollisesti korruptoida Toimintohistorian, jolloin liitännäisen ja minkään muun tekemän toimenpiteen perumista ei voida kunnolla suorittaa. Kaikki GIMPin mukana tulevat liitännäiset ja komentosarjat oletetaan olevan asetettu oikein, mutta ei ole takuuta siitä, että liitännäiset, joita saat muista lähteistä olisivat. Vaikka koodi olisikin oikein niin liitännäisen peruminen, kun se on toiminnassa voi korruptoida Toimintohistorian, joten on parasta välttää tämän tekemistä ellet ole tehnyt jotain, jonka seuraukset tulevat olemaan erittäin haitallisia.