Luku 3. First Steps with GIMP

Sisällys

1. Peruskäsitteitä
2. Pääikkunat
2.1. Työkalupakki
2.2. Kuvaikkuna
2.3. Valintaikkunat ja Telakointi
3. Toimenpiteen peruminen
3.1. Asiat, Joita Ei Voi Perua.
4. Common Tasks
4.1. Intention
4.2. Change the Size of an Image for the screen
4.3. Change the Size of an Image for print
4.4. Compressing Images
4.5. Crop An Image
4.6. Find Info About Your Image
4.7. Change the Mode
4.8. Flip An Image
4.9. Rotate An Image
4.10. Separating an Object From Its Background
5. How to Draw Straight Lines
5.1. Intention
5.2. Examples

1. Peruskäsitteitä

Kuva 3.1. Wilber, GIMPin maskotti

Wilber, GIMPin maskotti

The Wilber Construction Kit (docs/Wilber_Construction_Kit.xcf.gz) allows you to give the mascot a different appearance. It is the work of Tuomas Kuosmanen (tigertATgimp.org).


Tässä kappaleessa on lyhyt johdatus yleisiin käsitteisiin ja terminologiaan, jotka ovat käytössä GIMPissä. Täällä kuvatut käsitteet ovat kuvattu paljon tarkemmin muualla. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta olemme pyrkineet välttämään tämän kappaleen sotkemista linkeillä ja ristiviittauksilla: kaikki täällä mainitut asiat ovat niin korkealta tasolta, että voit löytää ne helposti indeksistä.

Kuvat

Kuvat ovat perusentiteettejä, joita käytetään GIMPissä. Karkeasti sanottuna kuva vastaa yhteen tiedostotyyppiin, kuten TIFF- tai JPEG-tiedostoon. Voit myös ajatella kuvaa vastaavasti yhden näytön ikkunana (vaikka todellisuudessa on mahdollista olla useita ikkunoita näyttämässä samaa kuvaa). Kuitenkaan ei ole mahdollista näyttää yhdessä näytössä enempää kuin yhtä kuvaa tai olla kuvaa ilman sitä näyttävää ikkunaa.

GIMPin kuva voi olla kovin monimutkainen asia. Sen sijaan, että ajattelet sitä paperiarkiksi, jossa on kuva kannattaa ajatella sitä pinona arkkeja, joita kutsutaan tasoja. Pinon tasojen lisäksi GIMPin kuvassa voi olla mukana myös valintamaski, sarja kanavia ja sarja reittejä. Oikeastaan GIMP tarjoaa mekanismin liittämään mielivaltaisia kappaleita dataa, joita kutsutaan loisiksi, kuvaan.

GIMPissä on mahdollista olla useita kuvia auki samaan aikaan. Toisaalta suuret kuvat voivat käyttää useita megatavuja muistia, GIMP käyttää hienostunutta tiilipohjaista muistinhallinta järjestelmää, joka mahdollistaa, että GIMP voi käsitellä erittäin suuria kuvia sujuvasti. Kuitenkin on olemassa rajoituksia, mutta suurempi määrä vapaana olevaa muistia saattaa parantaa järjestelmän suorituskykyä.

Tasot

Jos yksinkertaista kuvaa voidaan verrata yhteen arkkiin paperia niin kuva, jossa on tasoja voidaan verrata nipuksi läpinäkyviä papereita, jotka on pinottu päällekkäin. Voit piirtää jokaiselle paperille, mutta näet toisten arkkien sisällön vain läpinäkyvien alueiden läpi. Voit myös siirtää yhtä arkkia verrattuna muihin. Hienostuneet GIMPin käyttäjät työskentelevät usein kuvien kanssa, joissa on useita tasoja, jopa tusinoittain niitä. Tasojen ei tarvitse olla peittäviä eikä niiden tarvitse peittää koko kuvaa, joten kun katsot kuvan näyttöä voit nähdä siinä enemmän kuin vain ylimmän tason: saatat nähdä usean tason elementtejä.

Resoluutio

Digital images consist of a grid of square pixels. Each image has a size measured in two dimensions, such as 900 pixels wide by 600 pixels high. But pixels don't have a set size in physical space. To set up an image for printing, we use a value called resolution, defined as the ratio between an image's size in pixels and its physical size (usually in inches) when it is printed on paper. Most file formats (but not all) can save this value, which is expressed as ppi—pixels per inch.

When printing a file, the resolution determines the size the image will have on paper, and as a result, the physical size of the pixels. The same 900×600 pixel image may be printed as a small 3×2" card with barely noticeable pixels—or as a large poster with large, chunky pixels.

Images imported from cameras and mobile devices tend to have a resolution attached to the file. The resolution is usually 72 or 96ppi. It is important to realize that this resolution is arbitrary and was chosen for historic reasons. You can always change the resolution with GIMP—this has no effect on the actual image pixels. Furthermore, for uses such as displaying images online, on mobile devices, television or video games—in short, any use that is not print—the resolution value is meaningless and is ignored. Instead, the image is usually displayed so that each image pixel conforms to one screen pixel.

Kanavat

Kanava on vain yksi komponentti pikselin väristä. Värilliselle pikselille GIMPissä näitä komponentteja ovat yleensä Punainen, Vihreä, Sininen ja, joskus läpinäkyvyys (Alpha). Harmaasävy kuvalle ne ovat Harmaa ja Alpha. Indeksoidun värikuvassa ne ovat Indeksoitu ja Alpha.

Koko suorakulmainen taulukko mikä tahansa värikomponentista kaikista pikseleistä on myös kutsuttu kanavaksi. Voit nähdä nämä värikanavat Kanavat-valintaikkunasta.

Kun kuva on näkyvissä GIMP laittaa nämä komponentit yhteen muodostamaan pikselin värit ruutuun, tulostimeen tai muuhun ulostulolaitteeseen. Jotkut ulostulolaitteet saattavat käyttää eri kanavia kuin Punaista, Vihreää ja Sinistä. Jos näin on GIMPin kanavat muunnetaan sopiviin kanaviin kun kuva on näkyvissä.

Kanavat voivat olla hyödyllisiä kun työstetään kuvaa, joka tarvitsee säätämistä tietyn värin kanssa. Jos haluat esimerkiksi poistaa punasilmäisyyden valokuvasta saatat toimia Punakanavalla.

You can look at channels as masks which allow or restrict the output of the color that the channel represents. By using Filters on the channel information, you can create many varied and subtle effects on an image. A simple example of using a Filter on the color channels is the Channel Mixer filter.

Näiden kanavien lisäksi GIMPin avulla voit myös muiden kanavien luomisen (tai tarkemmin Kanavamaskien), jotka on esitetty alemmassa osassa Kanavat-valintaikkunaa. Voit luoda Uusi kavana tai tallenna valinta kanavalle. Katso sanastomerkintä Maskit saadaksesi lisätietoa Kanavamaskeista.

Valinnat

Often when modifying an image, you only want a part of the image to be affected. The selection mechanism makes this possible. Each image has its own selection, which you normally see as a moving dashed line separating the selected parts from the unselected parts (the so-called marching ants ). Actually this is a bit misleading: selection in GIMP is graded, not all-or-nothing, and really the selection is represented by a full-fledged grayscale channel. The dashed line that you normally see is simply a contour line at the 50%-selected level. At any time, though, you can visualize the selection channel in all its glorious detail by toggling the QuickMask button.

Suuri osa GIMPin käytön oppimisesta vaatii hyvien valintojen teon taidon—valintojen, jotka sisältävät vain sen mitä tarvitset eikä mitään muuta. Koska valintojen käsittely on niin keskeisesti tärkeää GIMP tarjoaa useita työkaluja sen tekemiseen: valikoima valinnan tekemisen työkaluja, valinta toimintojen valikon ja kyvyn vaihtaa pikamaski-tilaan, jossa voit käsitellä valintakanavaa kuin värikanavia ja siten maalata valinnan.

Toimenpiteen peruminen

Kun teet virheitä, voit perua ne. Melkein kaikki mitä voit kuvalle tehdä on peruutettavissa. Itse asiassa voit usein perua suuren osan viimeaikaisista tekemistäsi asioista, jos päätät, että ne olivat harhaanjohdettuja. GIMP mahdollistaa tämän pitämällä kirjaa tekemistäsi toiminnoista. Tämä kirjanpito vie kuitenkin muistia, joten perumiskyky ei ole ääretön. Jotkut toiminnot käyttävät vähän perumisen muistia, jotta voit tehdä tusinoittain niitä ennen kuin ensimmäiset poistetaan historiasta; muun tyyppiset toiminnot vaativat massiivisia määriä perumisen muistia. Voit määrittää kuinka paljon muistia GIMP sallii perumisen historiassa, jokaiselle kuvalle mutta joka tapauksessa sinun pitäisi voida peruttaa ainakin 2-3 viimeisintä toimintoa. (Tärkein toiminto, jota et voi perua on kuvan sulkeminen. Tämän takia GIMP pyytää sinua varmistamaan haluatko varmasti sulkea kuvan, jos olet tehnyt siihen muutoksia.)

Liitännäiset

Useat, ehkä useimmat asioista, joita voit tehdä kuvalle GIMPissä on itse GIMP-ohjelmiston tekemiä. Kuitenkin GIMP käyttää tämän lisäksi liitännäisiä, jotka ovat ulkoisia ohjelmia, jotka toimivat läheisesti GIMPin kanssa ja voivat manipuloida kuvia ja muita GIMPin esineitä erittäin hienostunein tavoin. Useimmat tärkeät liitännäiset tulevat GIMPin mukana, mutta niitä on tarjolla muualtakin. Oikeastaan liitännäisten (ja skriptien) kirjoittaminen on helpoin tapa ihmisille, jotka eivät ole GIMPin kehitystiimissä, tehdä uusia toiminnallisuuksia GIMPiin.

Kaikki komennot Suotimet valikosta ja huomattava määrä muita komentoja muissa valikoissa ovat todellisuudessa toteutettu laajennuksina.

Skriptit

Liitännäisten, jotka ovat C-kielellä kirjoitettuja ohjelmia, lisäksi GIMP voi myös käyttää skriptejä. Suurin osa nykyisistä skripteistä on kirjoitettu Script-Fu kielellä, joka on uniikki GIMPille (Niille, joita kiinnostaa se on Lisp-tyyppisen kielen murre Scheme). On myös mahdollista kirjoittaa GIMPille skriptejä Pythonissa ja Perlissä. Nämä kielet ovat joustavampia ja voimakkaampia kuin Script-Fu; niiden heikkous on se, että ne riippuvat ohjelmistosta, joka ei tule automaattisesti GIMPin mukana, joten ne eivät välttämättä toimi oikein kaikilla GIMP asennuksilla.