2.3. Valintaikkunat ja Telakointi

2.3.1. Valintaikkunoiden organisointi

GIMP has great flexibility for arranging dialogs on your screen. A dialog is a moving window which contains options for a tool or is dedicated to a special task. A dock is a container which can hold a collection of persistent dialogs, such as the Tool Options dialog, Brushes dialog, Palette dialog, etc. Docks cannot, however, hold non-persistent dialogs such as the Preferences dialog or the image window.

GIMPillä on kolme oletus telakkaa:

  • the Tool Options, Device Status, Undo History and Images dock under the Toolbox in the left panel,

  • the Brushes, Patterns, Fonts and Document History dock in the upper part of the right panel,

  • the Layers, Channels and Paths dock in the lower part of the right panel.

Näissä telakoissa, jokainen valintaikkuna on omassa välilehdessään.

Monen ikkunan tilassa, työkalupakki on apuväline ikkuna eikä telakka. Yhden ikkunan tilassa se on osa yhtä ikkunaa.

Käytä IkkunatTelakoitavat valintaikkunat saadaksesi listan telakoitavista valintaikkunoista. Valitse telakoitava valintaikkuna listasta nähdäksesi sen. Jos valintaikkuna on käytettävissä telakassa se tehdään näkyväksi. Jos valintaikkuna ei ole telakassa, sen käyttäytyminen on erilainen monen ja yhden ikkunan tiloissa:

  • Monen ikkunan tilassa, uusi ikkuna, jossa on valintaikkuna näkyy ruudulla.

  • In single-window mode, the dialog is automatically docked to the Brushes-Document History dock as a tab.

Voit napsauttaa-ja-vetää välilehteä ja pudottaa sen haluttuun paikkaan:

  • joko telakan välilehdellä, jotta sen voi yhdistää valintaikkuna ryhmään,

  • tai telakointipalkissa, joka ilmenee sinisenä linjana, kun hiirenosoitin menee telakan rajan yli, ankkuroimaan valintaikkunan telakkaan.

Monen ikkunan tilassa, voit myös napsauttaa valintaikkunan nimeä ja vetää sen haluttuun paikkaan.

Kuva 3.7. Uuden valintaikkunan yhdistäminen valintaikkunaryhmään

Uuden valintaikkunan yhdistäminen valintaikkunaryhmään

Täällä, monen ikkunan tilassa, Histogrammi-valintaikkuna on vedetty välilehtipalkkiin Tasot-Peru telakkaan.


Yksinkertaisemmin: Lisää välilehti komento Välilehti-valikko Kohta 2.3.2, ”Välilehti-valikko”.

Kuva 3.8. Valintaikkunan ankkuroiminen telakan rajaan

Valintaikkunan ankkuroiminen telakan rajaan

Histogrammi-valintaikkuna on vedetty oikean paneelin vasempaan vertikaaliseen telakointipalkkiin ja tuloksena: dialogi on ankkuroitu oikean paneelin vasentaan reunaan. Tämä valintaikkuna on nyt osa oikeaa paneelia.

Joten voit järjestää valintaikkunoita monisarakkeiseen esitykseen, kiinnostavaa, jos työskentelet kahdella näytöllä, yksi valintaikkunoille, toinen kuville.


[Vihje] Vihje

Press the Tab key in the image window to toggle the visibility of the docks. This is useful if the docks hide a portion of the image window. You can quickly hide all the docks, do your work, then display all the docks again. Press the Tab key inside a dock to navigate through the dock.

2.3.2. Välilehti-valikko

In each dialog, you can access a special menu of tab-related operations by pressing the Tab Menu button . The exact commands shown in the menu depend on the active dialog, but they always include operations for creating new tabs, closing or detaching tabs.

Kuva 3.9. Tasot-valintaikkunan välilehti-valikko

Tasot-valintaikkunan välilehti-valikko

Multi-window mode

Tasot-valintaikkunan välilehti-valikko

Single-window mode


Välilehti-valikko antaa pääsyn seuraaviin komentoihin:

Kontekstivalikko

Ylhäällä jokaisessa välilehti-valikossa, siitä aukeaa valikkoikkunan kohdevalikko, joka sisältää spesifejä toimintoja sen tyypin valintaikkunalle. Esimerkiksi Tasot-valintaikkunan kohdevalikko on Tasovalikko, joka sisältää setin toimintoja tasojen manipuloimiseen.

Lisää välilehti

Lisää välilehti aukaisee alivalikon, joka mahdollistaa suuresti vaihtoehtoisia telakoitavia valintaikkunoita uusina välilehtinä.

Kuva 3.10. Add tab submenu

”Add tab” submenu

Sulje välilehti

Sulje valintaikkuna. Telakan viimeisen valintaikkunan sulkeminen sulkee telakan.

Irrota välilehti

Irrottaa valintaikkunan telakasta, luoden uuden telakan, jossa irrotettu valintaikkuna on sen ainoa jäsen. Sillä on sama vaikutus kuin välilehden vetäminen pois telakasta ja sen vapauttaminen paikassa, johon sitä ei voida telakoida.

Se on tapa luoda paradoksaalinen uusi ikkuna yhden ikkunan tilassa!

If the tab is locked, this menu item is disabled.

Lukitse välilehti Telakkaan

Prevent the dialog from being moved or detached. When activated, Detach Tab is disabled.

Esikatselun koko

Many, but not all, dialogs have Tab menus containing a Preview Size option, which opens a submenu giving a list of sizes for the items in the dialog, from small to large. For example, the Brushes dialog shows pictures of all available brushes: the Preview Size determines how large the pictures are. The default is Medium size.

Välilehden tyyli

Tab Style opens a submenu allowing you to choose the appearance of the tabs at the top. There are five choices, but not all are enabled for every dialog:

Ikoni

Käytä kuvaketta kuvaamaan valintaikkunan tyyppiä.

Nykyinen tila

On käytettävissä valintaikkunoille, jotka mahdollistavat jonkin valitsemisen, kuten sivellin, kuvio, liukuväri, jne. Nykyinen tila näyttää kuvauksen tällä hetkellä valitusta esineestä välilehden yllä.

Teksti

Käytä tekstiä kuvaamaan valintaikkunan tyyppiä.

Kuvake ja teksti

Kuvakkeen ja tekstin käyttäminen samaan aikaan johtaa leveämpiin välilehtiin.

Tila ja teksti

Näyttää tällä hetkellä valitun esineen ja tekstin valintaikkunan tyypistä.

View as List, Näytä ruudukkona

Nämä merkinnät näkyvät valintaikkunoissa, jotka mahdollistavat esineen valitsemisen valikoimasta: siveltimet, kuviot, fontit, jne. Voit valita nähdä nämä esineet vertikaalisena luettelona, jossa jokaisen nimi sen vieressä, tai ruudukkona, jossa esineiden kuvauksien kanssa ilman nimiä. Kummallakin on etunsa: luettelona saadaan enemmän tietoa, mutta ruudukkona voit nähdä enemmän vaihtoehtoja samaan aikaan. Tämän oletus vaihtelee valintaikkunoiden välillä: siveltimille ja kuvioille oletuksena on ruudukko; suurelle osalle muita oletuksena on luettelo.

Kun puunäkymä on Näytä luettelona, voit käyttää tunnisteita. Ole hyvä ja katso Kohta 3.7, ”Tagging”.

Voit myös käyttää luettelon hakukenttää:

Kuva 3.11. Luettelon hakukenttä.

Luettelon hakukenttä.

Press Ctrl+F to open the list search field, displayed at the bottom. An item must be selected for this command to be effective.


Luettelon hakukenttä sulkeutuu automaattisesti viiden sekunnin päästä, jos et tee mitään.

[Huomaa] Huomaa

Hakukentän pikavalinta on myös käytettävissä puunäkymälle, jonka saat usean työkalun Sivellin, Fontti tai Kuvio asetuksesta.

Näytä näppäinpalkki

Jotkut valintaikkunoista näyttävät näppäinpalkin valintaikkunan pohjalla; esimerkiksi Kuviot-, Siveltimet-, Liukuvärit- ja Kuvat-valintaikkunoista. Tämä on vaihdin. Joka käytettynä, tuo esiin näppäinpalkin.

Kuva 3.12. Näppäinpalkki Siveltimet-valintaikkunassa.

Näppäinpalkki Siveltimet-valintaikkunassa.

Näytä Kuvan valinta

This option is available in multi-window mode only. This is a toggle. If it is checked, then the active image is shown at the top of the dock:

Kuva 3.13. A dock with the Image Menu highlighted.

A dock with the Image Menu highlighted.


It is not available for dialogs docked below the Toolbox. This option is interesting only if you have several open images on your screen.

Seuraa automaattisesti aktiivista kuvaa

Tämä asetus on käytettävissä vain usean ikkunan tilassa. Tämä asetus on myös kiinnostava vain, jos olet aukaissut useita kuvia ruudullesi. Telakassa kuvattu tieto on aina Kuvan valinnan -pudotusvalikosta valittu kuva. Jos Seuraa automaattisesti aktiivista kuvaa ei ole käytettävissä, kuva voidaan valita vain Kuva valinnasta. Jos se on toiminnassa voit myös valita sen aktivoimalla kuvan suoraan (napsauttamalla sen nimipalkkia).

Move to Screen

This option is not always available. It opens a submenu where you can choose on which screen you want GIMP to be shown. If you only have one screen, GIMP can't be moved. The other option Open Display… tells us it is an experimental way to choose a new display and is better left alone.