The Colormap (Indexed Palette is a better name) dialog allows you to edit the colormap of an indexed image. (If the mode of the active image is RGB or Grayscale instead of Indexed, the dialog is empty and unusable.)
Dit dialoogvenster is een dokbaar dialoogvenster; zie het gedeelte Paragraaf 2.3, “Koppelen van dialoogvensters” voor hulp bij het manipuleren ervan.
U kunt het openen:
from the main menu:
→ → ;from the Tab menu in any dockable dialog by clicking on and selecting → .
In the detached windows which exists only if at least one dialog remains open. In this case, you can raise the “Colormap” dialog from the main menu: → .
menu, there is a list ofIn een geïndexeerde afbeelding worden kleuren niet rechtstreeks aan een pixel toegewezen (zoals in RGB- en grijswaardenafbeeldingen), maar indirect met behulp van een opzoektabel die een kleurenkaart wordt genoemd.
Om de kleur van die pixel te bepalen zoekt GIMP de index op in de kleurenkaart van de afbeelding. Elke geïndexeerde afbeelding heeft zijn eigen privékleurkaart. In GIMP is het maximum aantal vermeldingen in een kleurenkaart 256. Voor een kleurenkaart met een maximale grootte krijgt elke index van 0 tot 255 een willekeurige RGB-kleur toegewezen. Er zijn geen regels die de kleuren beperken die aan een index kunnen worden toegewezen of de volgorde waarin ze worden weergegeven: aan elke index kan elke kleur worden toegewezen.
Het is belangrijk om te beseffen dat de kleuren in de kleurenkaart de enige kleuren zijn die beschikbaar zijn voor een geïndexeerde afbeelding (dat wil zeggen, tenzij u nieuwe kleuren aan de kleurenkaart toevoegt). Dit heeft een groot effect op veel GIMP-bewerkingen: in een patroonvulling zal GIMP bijvoorbeeld meestal niet precies de juiste kleuren in de kleurenkaart kunnen vinden, dus het zal ze benaderen door de dichtstbijzijnde beschikbare kleur te gebruiken. Dit wordt ook wel Kwantisering genoemd. Als de kleurenkaart te beperkt of slecht gekozen is, kan dit gemakkelijk een zeer slechte beeldkwaliteit opleveren.
In het dialoogvenster Kleurenkaart kunt u de kleurentoewijzing voor een afbeelding wijzigen door nieuwe vermeldingen te maken of door de kleuren voor de bestaande vermeldingen te wijzigen. Als u de kleur wijzigt die aan een bepaalde index is gekoppeld, ziet u de wijzigingen in de hele afbeelding als een kleurverschuiving voor alle pixels waaraan die index is toegewezen. De vermeldingen zijn genummerd met 0 in de linkerbovenhoek, 1 rechts daarvan, enz.
Dit zijn de bewerkingen die u kunt uitvoeren met behulp van dit dialoogvenster:
Hiermee wordt de voorgrondkleur van GIMP ingesteld op de kleur waarop u klikt, zoals weergegeven in het kleurgebied in de gereedschapskist. Hierdoor wordt deze kleur gebruikt voor de volgende schilderbewerkingen.
Hiermee wordt de achtergrondkleur van GIMP ingesteld op de kleur waarop u Ctrl-klikt, en weergegeven in het kleurgebied in de gereedschapskist.
Hiermee wordt de voorgrondkleur van GIMP ingesteld op de kleur waarop u klikt en wordt ook een kleureditor weergegeven waarmee u die kleurenkaart-waarde in een nieuwe kleur kunt wijzigen.
U kunt een ander kleurenkaart-item selecteren door hier zijn volgnummer te typen of door op de instelknop aan de rechterkant te klikken.
In dit gebied wordt een hexadecimale weergave weergegeven (zoals wordt gebruikt in HTML) voor de kleur die is toegewezen aan het momenteel geselecteerde kleurenkaart-vlak. U kunt de kleur hier bewerken in plaats van een kleureditor te gebruiken, als u dat wilt. Zie HTML-notatie
The button bar at the bottom offers the following functionality:
Met deze knop (in de linkerbenedenhoek van het dialoogvenster) wordt een kleureditor weergegeven waarmee u de kleur voor het momenteel geselecteerde kleurenkaart-vlak kunt wijzigen. Het effect is vergelijkbaar met dubbelklikken op het item, behalve dat het de voorgrondkleur van GIMP niet instelt.
This button (in the lower left corner of the dialog) allows you to delete a color which is not used in the image from the colormap.
This button (at the bottom of the dialog) allows you to add new colors to the colormap. If you click on the button, the current foreground color, as shown in the Toolbox, will be added to the end of the colormap. If instead you hold down Ctrl and click, the background color from the Toolbox will be added.
Opmerking | |
---|---|
The colormap can not contain more than 256 entries. If it already has 256 entries, trying to add a color will have no effect. |
This button allows you to select all pixels with this color. To add to the selection, use Shift buttonclick, to subtract use Ctrl buttonclick, and to intersect with the current selection use Shift+Ctrl buttonclick.
Tip | |
---|---|
If you make a mistake, you can undo it by focusing the pointer in the image whose colormap you have changed, and then pressing Ctrl+Z or choosing → in the main menu. |
Opmerking | |
---|---|
Als u een geïndexeerde afbeelding schildert met een kleur die niet in de kleurenkaart staat, gebruikt GIMP de meest vergelijkbare kleur van de kleurenkaart. |
Right-clicking on a color in the Colormap selects this color and opens a context menu with the following options:
Met deze opdracht opent u een kleurkiezer waarmee u de kleur kunt wijzigen.
Deze opdracht werkt alleen als het geïndexeerde palet minder dan 256 kleuren bevat. De achtergrondkleur van de gereedschapskist wordt toegevoegd aan de kleurenkaart.
Deze opdracht werkt alleen als het geïndexeerde palet minder dan 256 kleuren bevat. De achtergrondkleur van de gereedschapskist wordt toegevoegd aan de kleurenlijst.
This selects all pixels in the image which have the chosen palette index.
Adds all pixels in the image which have the chosen palette index to the selection.
Subtracts all pixels in the image which have the chosen palette index from the selection.
Intersect all pixels in the image with the chosen palette index with the current selection.
Kleurenkaart opnieuw rangschikken: deze opdracht wordt beschreven in Paragraaf 8.34, “Rearrange Colormap”.