3.2. Dialog peneluri

Fig. 15.29. Dialogul peneluri

Dialogul peneluri

The Brushes dialog is used to select a brush, for use with painting tools: see the Brushes section for basic information on brushes and how they are used in GIMP. The dialog also gives you access to several functions for manipulating brushes. You can select a brush by clicking on it in the list: it will then be shown in the Brush/Pattern/Gradient area of the Toolbox. GIMP comes with dozens of brushes, different from each other, because the size, the ratio and the angle of every brush can be set in the tool options dialog. You can also create custom brushes using the Brush Editor, or by saving images in a special brush file format.

3.2.1. Activarea dialogului

Acest dialog este un dialog andocabil; a se vedea secţiunea Secțiune 2.3, „Dialoguri și andocare” pentru ajutor privind manevrarea.

Puteți să îl accesați:

 • din caseta de instrumente, făcând clic pe simbolul pensulă din zona penel/model/degrade (asta dacă ați bifat opțiunea Arată penelul activ, modelul și degradeul în preferințele de instrumente).

 • From the main menu: WindowsDockable DialogsBrushes;

 • from the Tab menu in any dockable dialog by clicking on and selecting Add TabBrushes.

 • din caseta de dialog Opțiuni instrument pentru oricare dintre instrumentele de desenare, făcând clic pe butonul pictogramă penel, obțineți un popup cu funcționalitate similară care vă permite să alegeți rapid un penel din listă; Dacă faceți clic pe butonul prezent în partea de jos dreapta a popup, deschideți dialogul penel real.

  Dialogul Peneluri simplificat

  Această fereastră are cinci butoane, explicate în mod clar prin pop-up-uri de ajutor:

  • Previzualizari mai mici

  • Previzualizari mai mari

  • Vizualizare ca listă

  • Vizualizare ca grilă

  • Deschiderea dialogului de selectare a penelului

  Rețineți că, în funcție de preferințele dvs., un penel selectat cu popup se poate aplica numai la instrumentul curent activ, nu altor instrumente de pictură. A se vedea secțiunea Opțini preferințe instrumente pentru mai multe informații.

3.2.2. Utilizare dialog Peneluri

3.2.2.1. Mod grilă/listă

În meniul tab, puteți alege între Vizualizare ca grilă și Vizualizare ca listă. În modul grilă, formele penelului sunt redate într-o matrice dreptunghiulară, ceea ce facilitează observarea mai multora odată și găsirea celui pe care îl căutați. În modul listă, formele sunt aliniate într-o listă, cu numele de lângă ele.

În meniul tab, opțiunea Previzualizare dimensiune vă permite să adaptați dimensiunea examinărilor penelului la gustul dvs.

Fig. 15.30. Vizualizare Grilă/Listă

Vizualizare Grilă/Listă

Vizualizare ca grilă

Vizualizare Grilă/Listă

Vizualizare ca listă


Mod Grilă

În partea de sus a dialogului apare numele penelului curent selectat și dimensiunea sa în pixeli.

În centru este afișată o vizualizare grilă a tuturor penelurilor disponibile, cu cea selectată în mod curent.

Mod listă

În cea mai mare parte, dialogul funcționează în același mod în modul listă ca și în modul grilă, cu o singură excepție:

Dacă faceți dublu clic pe numele penelului, se va putea edita. Rețineți, totuși, că sunt permise modificări de nume pentru peneluri doar pe cele pe care le-ați creat sau instalat, nu și pentru cele care vin pre-instalate cu GIMP. Dacă încercați să redenumiți o perie preinstalată, veți avea posibilitatea să editați numele, dar de îndată ce dați Enter sau faceți clic în altă parte, numele va reveni la valoarea sa originală. Este o regulă generală că nu puteți modifica resursele pe care GIMP vi le pre-instalează: peneluri, modele, degradeuri, etc; doar pe cele pe care le creezi tu însuți.

3.2.2.2. Previzualizari penel

Fig. 15.31. Dialogul Peneluri

Dialogul „Peneluri”

Când apăsați pe o previzualizare a pensulei, aceasta devine curentă și devine selectată în zona pensulelor din trusa de instrumente și opțiunea pensulei a instrumentelor de desen. Când apăsați dublu clic pe o previzualizare pensulă, veți activa Editorul de pensule. Puteți, de asemenea, apăsând clic pe butoanele din partea de jos a dialogului efectua diverse acțiuni.

Semnificația simbolurilor mici din colțul din dreapta jos al fiecărei examinări a penelurilor:

 • Un colț albastru este pentru peneluri în mărime normală. Le poți duplica.

 • O cruce mică înseamnă că examinarea penelului se face într-o dimensiune redusă. Puteți să-l vedeți în mărime normală prin menținerea click stânga pe el.

 • Un colț roșu este pentru peneluri animate. Dacă mențineți clic stânga pe miniatură, este redată animația.

3.2.2.3. Etichetare

Puteți utiliza etichetele pentru a reorganiza afișajul pensulelor. Consultați Secțiune 3.7, „Etichetare”.

3.2.2.4. Butoanele din partea de jos

În partea de jos a dialogului găsiți un glisor și anumite butoane:

Spațiere

Acest cursor vă permite să setați distanța dintre marcajele de penel consecutive atunci când trasați o tușă cu indicatorul mausului. Spațierea este un procentaj din lățimea pensulei.

Editare penel

Acesta activează Editorul de peneluri. Apăsând butonul se va deschide editorul pentru orice penel. Totuși acesta funcționează numai pentru peneluri parametrice: pentru orice alt tip, editorul vă va arăta penelul, dar nu vă permite să faceți nimic cu el.

Penel nou

Aceasta creează o nou penel parametric, inițializat cu o formă mică rotundă și neclară, și deschide editorul de penel pentru a-l putea modifica. Noul penel este salvat automat în folderul personal peneluri.

Duplicare penel

Acest buton este activat numai dacă penelul selectat în prezent este parametric. Dacă este așa, penelul este duplicat și editorul penel este deschis astfel încât să puteți modifica copia. Rezultatul este salvat automat în folderul personal peneluri.

Ștergere penel

Această opțiune este activă numai pentru peneluri parametrice. Aceasta elimină toate urmele penelului, atât din dialogul, cât și din folderul unde este stocat fișierul, dacă aveți permisiunea de a face acest lucru. Se cere confirmarea înainte de a face ceva.

Reîmprospătare peneluri

Dacă adăugați peneluri folderului personal peneluri sau în orice alt folder din calea de căutare pentru peneluri, prin alte mijloace decât editorul de peneluri, acest buton conduce la reîncărcarea listei, astfel încât noile intrări să fie disponibile în dialog.

Deschiderea pensulei ca imagine

Since GIMP version 2.10.10 you can edit this image, copy it and select EditPaste asPaste as New Brush…. This is different from Secțiune 3.2.3, „Editor penel” that allows to modify an existing brush.

Funcțiile efectuate de aceste butoane pot fi accesate și din meniul pop-up de dialog, activat făcând clic dreapta oriunde în grila/lista de peneluri sau alegând elementul de sus, Meniu peneluri, din meniul tab-ului de dialog.

3.2.2.5. Meniul contextual peneluri

Fig. 15.32. Meniul contextual peneluri

Meniul contextual „peneluri”


Right clicking on a brush preview opens a context menu. This menu has some options which let you create elliptical and rectangular brushes. These brushes can be feathered, but they are not parametric brushes.

Most of the commands of this submenu are described with the Buttons, except for the following.

Copy Brush Location

Copy Brush Location allows you to copy the brush path to the clipboard. After that you can use the FileOpen Location, command, to open the brush as a new image.

Show in File Manager

Show in File Manager opens the location of the brush in the default File Manager on your system.

3.2.3. Editor penel

Fig. 15.33. Dialogul editor de Peneluri

Dialogul editor de „Peneluri”

Editorul penel, activat pentru un penel nou.


Editorul penel vă permite să vizualizați parametrii penelului furnizat de GIMP care nu se pot modifica. Puteți crea, de asemenea, penel personalizat: faceți clic pe butonul Penel nou buton pentru a activa funcțiile de editor penel; Puteți selecta o formă geometrică, un cerc, un pătrat sau un diamant. Acest editor are mai multe elemente:

Bara de dialog: ca și în cazul tuturor ferestrelor de dialog, un clic pe triunghiul mic solicită un meniu care vă permite să setați aspectul editorului pensulă.

Bara de titlu: pentru a da un nume penelului.

Zona de previzualizare: modificările penelului apar în timp real în această previzualizare.

Setări:

Forma

Sunt disponibile un cerc, un pătrat și un diamant. Le veți modifica utilizând următoarele opțiuni:

Rază

Distanța dintre centrul de penel și margine, în direcția lățimii. Un pătrat cu o rază de 10 pixeli va avea o latură de 20 pixeli. Un diamant cu o rază de 5 pixeli va avea o lățime de 10 pixeli.

Vârfuri

Acest parametru este util numai pentru pătrat și diamant. Pentru un pătrat, creșterea numărului de vârfuri conduce la un poligon. Dintr-un diamant, primești o stea.

Duritate

Acest parametru controlează conturarea bordurii penelului. Value = 1,00 oferă o perie cu o bordură ascuțită (0.00-1.00).

Raport de aspect

Acest parametru controlează raportul lățime/înălțime pensulă. Un diamant cu o rază de 5 pixeli și un raport de aspect = 2, vor fi aplatizat cu o lățime de 10 pixeli și o înălțime de 5 pixeli (1,0-20.0).

Unghi

Acest unghi este unghiul dintre direcția lățimea penelului, care este în mod normal orizontal, și direcția orizontală, antiorar. Atunci când această valoare crește, lățimea penelului se transformă în sens antiorar (0° la 180°).

Spațiere

Când penelul desenează o linie, de fapt ștampilează pictograma penel în mod repetat. În cazul în care ștampilele penel sunt foarte apropiate, veți obține impresia de linie solidă: se obține asta cu spațierea = 1. (1.00 la 200.0).

3.2.3.1. Brush Editor Context Menu

The Brush Editor has a context menu, that can be reached from the little triangle dock menu, then choosing Brush Editor Menu. It only has one option.

Edit Active Brush

When enabled, the brush editor will automatically load the currently active brush. If it is disabled, the brush editor will not change when the active brush changes.

3.2.4. Penel Clipboard

Când utilizați comanda copiere sau decupare de imagine sau dintr-o selecție din ea, o copie apare ca un penel nou în colțul din stânga sus al dialogului peneluri. Acest penel va persista până când veți utiliza din nou comanda copiere. Dispare la închiderea GIMP.

Fig. 15.34. Un nou penel clipboard

Un nou „penel clipboard”

[Notă] Notă

You can save this clipboard brush with EditPaste asPaste as New Brush… as soon as it appears in the Brushes dialog. See Secțiune 3.12.4, „Lipește ca pensulă nouă”.