3. Dialoguri legate de conținut imagine

3.1. Dialog culoare FG/BG

Fig. 15.21. Dialogul color FG/BG

Dialogul color FG/BG

Dialogul color vă permite să gestionați și să aduceți culori noi. Puteți să-l utilizați în cinci moduri diferite: GIMP, CMYK, triunghi, acuarelă și solzi. Ea are o pipetă interesantă pentru a preleva o culoare de oriunde de pe ecran.

The dialog called from the FG/BG area in the toolbox is a bit different compared to the one called from the main menu:

  • glisoarele sunt vizibile permanent în loc să fie selectate din meniuri cursor,

  • douăsprezece butoane arată ultimele culori utilizate. Puteți alege o culoare făcând clic pe unul dintre aceste butoane sau adăugați culoarea curentă FG sau BG din această listă de istoric.

Acest dialog funcționează fie pentru prim-plan, fie pentru culoarea de fundal.

3.1.1. Activarea dialogului

Acest dialog este un dialog andocabil; a se vedea secţiunea Secțiune 2.3, „Dialoguri și andocare” pentru ajutor privind manevrarea.

Puteți să îl accesați:

  • from the main menu: WindowsDockable DialogsColors;

  • from the Tab menu in any dockable dialog by clicking on and selecting Add TabColors,

  • din caseta de instrumente: faceți clic pe culoarea curentă de prim-plan curent sau pe culoarea de fundal.

In the Windows menu, there is a list of detached windows which exists only if at least one dialog remains open. In this case, you can raise the Colors dialog from the main menu: WindowsColors.

3.1.2. Utilizarea dialogului FG/BG color

Selector GIMP

Cu selectorul de culoare GIMP, selectați o culoare făcând clic pe o bandă-dimensională situat la marginea din dreapta, și apoi într-o zonă bidimensional situată pe stânga. Banda monodimensională poate codifica oricare dintre parametrii de culoare H, S, V, R, G sau B, determinată prin apăsare pe butoanele adiacente. Zona bidimensională codifică apoi cei doi parametri de culoare complementari.

CMYK

Fig. 15.22. CMYK

CMYK

Ajungi la acest selector făcând clic pe pictograma imprimantei. Vizualizarea CMYK vă oferă posibilitatea de a gestiona culorile din modelul de culoare CMYK.

Triunghi

Fig. 15.23. Selectorul triunghi

Selectorul triunghi

Acest selector utilizează modelul de culoare HSV . Faceți clic în cercul cromatic și glisați indicatorul mausului pentru a selecta nuanța. Faceți clic și trageți în triunghi pentru a varia în mod intuitiv saturația (vertical) și valoarea (orizontal).

Acuarelă

Fig. 15.24. Selector culoare acuarelă

Selector culoare acuarelă

Acest selector de culoare este simbolizat printr-o pensulă. Modul de funcționare al acestui Selector este un pic diferit de cel al modelelor prezentate până acum. Principiul constă în schimbarea culorii curente a planului frontal făcând clic în paleta dreptunghiulară. Dacă culoarea curentă a planului frontal este de exemplu alb, atunci se transformă în roșu făcând clic în zona de culoare roșie. Clic repetat întărește efectul. Cu cursorul, care este chiar în exteriorul paletei de culori, puteți seta cantitatea de culoare pe fiecare click de mouse. Cu cât este mai mare controlul glisant, cu atât mai multă culoare este luată per clic.

Paletă

Fig. 15.25. Selector culoare paletă

Selector culoare paletă

This color selector brings up a list of the colors of the current palette in the Palettes dialog. You can set GIMP's foreground or background colors by clicking on colors in the colors display. You can also use the arrow keys to move within the list of colors.

Cântare

Fig. 15.26. Selectorul de cântar

Selectorul de cântar

Acest selector afișează o vedere globală a canalelor R, G, B și a valorilor H, S, V, plasate în glisoare.

Prelevator de culoare

Selectorul de culoare are un comportament complet diferit decât instrumentul prelevator de culoare. În loc să alegeți culorile din imaginea activă, puteți alege culorile de oriunde din întregul ecran.

Dezavantajul este că obții culori după ce ele au fost procesate de stiva de culori completă a sistemului, în special administrarea culorii. Înseamnă că valorile de culoare rezultante pot să rezulte diferit față de cele întoarse de unealta de selectare a culorii când se alege pe canava. Depinde de voi să faceți o alegere în cunoștință de ce selector de culori să utilizați.

Notație HTML

See HTML notation. You can also use the CSS keywords; enter the first letter of a color to get a list of colors with their keyword:

Fig. 15.27. Exemplu de cuvinte cheie CSS

Exemplu de cuvinte cheie CSS

Right-clicking in the HTML Notation text box opens a context menu that allows you to edit your notation, particularly to paste a complex notation you have copied elsewhere. This menu also allows inserting emojis.

Fig. 15.28. Meniul contextual notație HTML

Meniul contextual notație HTML

În dreapta sus veți găsi un simbol, constând din două săgeți, cu care puteți comuta culoare de prim-plan cu cea de fundal. În partea din stânga jos a dialogului, chiar sub blocul de culori din prim plan, veți găsi o suprafață de comutare cu două pătrate mici, una neagră și alta, parțial suprapuse. Dacă faceți clic pe acestea, culoarea prim plan și de fundal revin înapoi la alb, respectiv negru.