3.4. Diàleg dels Patrons

En el GIMP, un patró és una imatge petita utilitzada per a omplir zones, es col·loquen les còpies una al costat de l'altra. Són molt utilitzats en la creació dels fons de les pàgines web. Consulteu la secció Patrons per a més informació.

Els podeu utilitzar amb les eines Pot de pintura i Clona, i amb l'ordre Omple amb el patró.

El diàleg dels «Patrons» s'utilitza per a seleccionar un patró, fent clic a una llista o a una graella: el patró seleccionat es mostrarà en la zona del Pinzell/Patró/Degradat de la caixa d'eines. El GIMP en subministra prop d'una dotzena, i podeu afegir-hi els vostres propis patrons. El terme anglès per Patrons és «Patterns».

3.4.1. Activeu el diàleg

Aquest diàleg és un diàleg acoblable; mireu la secció Secció 2.3, «Diàlegs i acobladors» sobre el seu ús.

Podeu accedir-hi:

  • Des de la caixa d'eines, fent clic al símbol del patró a la zona Pinzell/Patró/Degradat (si heu marcat l'opció «Mostra el pinzell actiu, el patró i el degradat» a les preferències de la caixa d'eines).

  • des del menú principal: FinestresDiàlegs acoblablesPatrons;

  • des del menú de la pestanya en qualsevol diàleg acoblable fent clic sobre el botó i seleccionant Afegeix una pestanyaPatrons.

  • Des del diàleg Opcions de l'eina de l'Eina clona i l'eina Pot de pintura, en fer clic al botó origen del patró, obtindreu una finestra emergent amb funcionalitats similars que us permetrà triar ràpidament un patró de la llista; si feu clic en el botó Pot de pintura que hi ha a la part inferior dreta de la finestra emergent, obrireu el diàleg real de patrons. Tingueu en compte que, depenent de les vostres preferències, un patró seleccionat amb la finestra emergent només pot aplicar-se a l'eina actualment activa, i no a altres eines de pintura. Per a més informació, vegeu la secció Preferències de les opcions de l'eina.

3.4.2. Ús del diàleg dels patrons

Mode Graella i mode Llista

En el menú de la pestanya, podeu triar entre Visualitza com a graella i Visualitza com a llista. En mode graella, els patrons es mostren en una taula rectangular, resulta fàcil veure'n molts a la vegada i triar el que s'està buscant. En mode llista, els patrons estan disposats en una llista, amb el nom al costat.

[Suggeriment] Suggeriment

En el diàleg, tots els patrons es visualitzen a la mateixa mida, independentment de la mida real del patró. És a dir, en el diàleg només veurem una petita porció dels patrons més grans. Per a veure un patró a mida real, feu clic esquerre sobre un patró i manteniu premut el botó durant un segon.

[Nota] Nota

En el menú de la pestanya, l'opció Mida de la previsualització permet adaptar al vostre gust la mida de la previsualització del patró .

Figura 15.37. El diàleg dels patrons

El diàleg dels patrons

En mode llista

El diàleg dels patrons

En mode graella


Ús del diàleg dels patrons (mode graella)

A dalt hi apareix el nom del patró seleccionat, i les seves dimensions en píxels.

En el centre hi apareix una vista de la graella amb tots els patrons disponibles. Si es fa clic a sobre un dels patrons, aleshores es convertirà en el patró actiu i la mostra apareixerà a la part de dalt de la finestra dels diàlegs.

Ús del diàleg dels patrons (mode llista)

En aquesta vista, en lloc d'una graella, veureu una llista de patrons, cadascun etiquetat amb el seu nom i la mida. En fer clic a una fila de la llista s'estableix aquest patró com a patró actual del GIMP, tal com es fa a la vista de graella.

Amb un doble clic sobre el nom d'un patró, es pot editar el nom. Tingueu en compte que només està permès reanomenar patrons afegits per vosaltres, i no els subministrats pel GIMP. Si editeu un nom pel qual no teniu permís per a canviar, tornarà al seu estat anterior quan polseu la tecla Retorn o feu una altra acció.

Tota la resta del mode llista funciona de la mateixa manera que el mode graella.

Duplica el patró

Prement aquest botó, es fa una còpia del patró actual. Tindrà el mateix nom que l'original però amb l'afegit «còpia».

Suprimeix el patró

En prémer aquest botó s'elimina el patró de la llista i es fa que el fitxer que el representa sigui esborrat del disc. Tingueu en compte que no podeu eliminar cap dels patrons que es proporcionen amb el GIMP i estan instal·lats al directori del sistema patterns; només podeu eliminar patrons que heu afegit a les carpetes on teniu permís d'escriptura.

Actualitza els patrons

En fer clic sobre aquest botó, fa que el GIMP revisi les carpetes dels camins de recerca de patrons, afegint-ne de nous a la llista. La llista s'actualitzarà i no caldrà reiniciar el GIMP.

Obre el patró com a imatge

Si feu clic en aquest botó, el patró actual s'obrirà en una nova finestra d'imatge. Podeu editar-ho. Però si intenteu desar-ho amb l'extensió «.pat», fins i tot amb el mateix nom, us trobareu amb un problema de «Permís denegat», perquè aquest fitxer d'imatge és «root». Però això és possible amb el Windows que està menys protegit.

3.4.2.1. El menú contextual dels Patrons

Figura 15.38. El menú contextual dels Patrons

El menú contextual dels Patrons

Visió general

Podeu obtenir el menú contextual dels patrons fent clic botó dret sobre un patró. La majoria de les operacions sobre patrons també estan disponibles mitjançant botons a la part inferior del diàleg de patrons. Aquestes operacions estan documentades allà.

Obre el patró com a imatge, Suprimeix el patró, Actualitza els patrons

Mireu el Diàleg de patrons.

Copia la ubicació del patró

Copia la ubicació del patró us permet copiar el camí del patró seleccionat al porta-retalls.

Mostra en el Gestor de fitxers

Mostra en el Gestor de fitxers obre la ubicació del patró en el Gestor de fitxers predeterminat del sistema.

3.4.3. Etiquetatge

Podeu utilitzar etiquetes per a reorganitzar la disposició de les paletes. Consulteu Secció 3.7, «Etiquetatge».

3.4.4. El patró Porta-retalls

Quan s'utilitza l'ordre Copia o Retalla, apareix una còpia com un patró nou a la cantonada superior esquerra del diàleg dels patrons. Aquest pinzell es mantindrà fins que utilitzeu l'ordre Copia (o Talla) una altra vegada. Desapareix quan es tanca el GIMP.

Figura 15.39. Un nou «Patró porta-retalls»

Un nou «Patró porta-retalls»

[Nota] Nota

Podeu desar aquest patró del porta-retalls utilitzant EditaEnganxa com aPatró nou... tan aviat com aparegui en el diàleg dels «Patrons». Mireu Secció 3.12.5, «Enganxa com a patró nou».