7.53. Mida del límit de la capa

En el GIMP, cada capa té la seva pròpia mida que es pot canviar independentment de la mida de la imatge. Aquesta ordre canvia les dimensions d'una capa, però no redimensiona el seu contingut.

[Nota] Nota

Per defecte, la pintura fora dels límits d'una capa s'ignora. Tanmateix, podeu activar la configuració Expansió de les capes a les Opcions de l'eina de pintura, que ampliarà automàticament la mida de la capa quan es pinta prop d'una de les seves vores fins a la mida del llenç.

7.53.1. Activació de l'ordre

Podeu accedir a aquesta ordre

  • Des del menú principal CapesMida del límit de la capa….

  • Des del Diàleg de capes, podeu accedir-hi mitjançant l'ordre Mida del límit de la capa… del menú contextual.

7.53.2. Descripció del quadre de diàleg «Mida del límit de la capa»

Figura 16.112. El quadre de diàleg «Mida del límit de la capa»

El quadre de diàleg «Mida del límit de la capa»

Plantilla

Aquesta llista desplegable us permet triar una mida d'una de les plantilles d'imatge disponibles. Per obtenir més informació sobre les plantilles, mireu Crea una imatge nova o el Diàleg de plantilles.

A l'hora de triar una plantilla que tingui una resolució d'impressió (ppi) diferent de la imatge, apareixeran dos botons nous que us demanaran com ajustar-ho.

Ajusta la mida de la plantilla a ... ppi ajustarà la plantilla al ppi de la imatge; i Ajusta la mida de la imatge a ... ppi ajustarà la imatge al ppi de la plantilla.

Mida de la capa
Width, Height

Quan es desplega el quadre de diàleg, es mostren les dimensions originals de la capa activa. Podeu canviar-les amb els dos quadres de text. Si aquests quadres estan enllaçats amb una cadena, la relació entre l'amplada i l'alçada es manté automàticament. Si trenqueu la cadena fent clic, podeu establir les dimensions d'ambdues de manera independent.

Unitat de mesura

La unitat de mesura per defecte és el píxel. Podeu canviar-la des del menú desplegable. Per exemple, utilitzar un «%» de la mida actual.

X Offset, Y Offset

Aquestes coordenades són en relació amb la capa, no amb la imatge. S'utilitzen per a moure un marc que determina quina part del contingut de la capa se seleccionarà per la capa modificada. En el nostre exemple, la capa i el contingut tenen les mateixes dimensions, i, per descomptat, no heu de moure cap marc. Si reduïu Amplada i Alçada , el fotograma de la capa modificada apareix a la previsualització.

Una previsualització de la capa dins del marc del llenç

A més de les dimensions de la capa, una previsualització representa la capa amb el marc de la capa redimensionada. Podeu moure aquest marc utilitzant els desplaçaments X i Y i també arrossegant el cursor cruciforme que apareix quan el punter del ratolí es mou sobre l'àrea de la capa.

Centre

El botó Centra permet col·locar el marc al centre de la capa.

Omple amb

Permet seleccionar com omplir el fons de la capa quan n'augmenteu la mida. Les mateixes opcions estan disponibles ací en el diàleg Crea una imatge nova.

7.53.3. Canvi de mida de la capa

Augment de la mida d'una capa

No podeu fer que la mida d'una capa sigui més gran que el llenç de la imatge.

Si la capa és més petita que la imatge, podeu augmentar l'Amplada i/o l'Alçada. Si voleu ampliar la capa a la mida de la imatge, és més fàcil utilitzar Capes a mida de la imatge.

Reducció de la mida d'una capa

Si voleu eliminar parts no utilitzades d'una capa, podeu reduir-ne la mida.

Figura 16.113. Exemple

Exemple

Imatge original amb 2 capes

Exemple

Les dues capes


Figura 16.114. Exemple

Exemple

La capa seleccionada per a canviar la mida

Exemple

El marc representa la mida de la nova capa. S'ha col·locat al centre de la capa mitjançant el botó Centre.


Figura 16.115. Resultat

Resultat

Si la imatge només té una capa, és recomanable utilitzar Eina Escapça.