4.6. Escalímetre

4.6.1. Visió general

L'eina Escalímetre s'utilitza per a canviar la mida de la capa, selecció o camins (l'objecte). També permet el desplaçament.

En fer clic a la imatge amb aquesta eina, apareix el diàleg d'informació de l'Escala; permet canviar separadament l'Amplada i l'Alçada. Al mateix temps se superposa una previsualització sobre l'objecte (una quadrícula o un contorn amb nanses als angles i a les vores). Amb un clic-i-arrossega es poden canviar les dimensions. Un petit quadrat que apareix al centre de la previsualització permet moure'l.

4.6.2. Activació de l'eina

Hi ha diferents possibilitats d'activar l'eina:

  • Des de la barra del menú: EinesEines de transformacióEscalímetre,

  • Fent clic a la icona eina: a la barra d'eines

  • Fent clic a la tecla drecera Maj+S.

4.6.3. Tecles de control (per defecte)

Maj

En prémer la tecla Maj, commuta l'opció Manté les proporcions.

Ctrl

En prémer la tecla Ctrl, commuta l'opció Al voltant del centre.

4.6.4. Opcions de l'eina

Figura 14.106. Opcions de l'eina per a l'eina Escalímetre

Opcions de l'eina per a l'eina Escalímetre

Les opcions de l'eina es mostren en una finestra enganxada sota la caixa d'eines quan s'activa una eina. També s'hi pot accedir des de la barra del menú principal a FinestresFinestres acoblablesOpcions d'eines que obre la finestra d'opcions de l'eina seleccionada.

Transformació; interpolació; direcció, retallat; mostra la previsualització d'imatge; guies
[Nota] Nota

Aquestes opcions es descriuen en les Eines de transformació comunes.

[Nota] Nota

El mode Transforma només funciona a la capa activa. Per a actuar en totes les capes de la imatge, utilitzeu Escala la imatge.

Per a ajustar la mida al camí, aneu a Transforma el camí.

Manteniu les proporcions (Maj)

Quan moveu un cantó d'un marc seleccionat, aquesta opció manté constant la relació entre l'alçada i l'amplada. Recordeu que no funciona si a les vores hi ha nanses. Tingueu en compte que també commuta la cadena de connexió en el diàleg.

Al voltant del centre (Ctrl)

Quan aquesta opció està activada, podeu ampliar/reduir des del centre, radialment si es comprova «Manté la proporció», també de manera vertical o horitzontal.

4.6.5. El diàleg d'ajust de l'Escala

Figura 14.107. El diàleg d'ajust de l'Escala

El diàleg d'ajust de l'Escala

Amplada/alçada

Podeu ajustar l'alçada i l'amplada que voleu donar-li a l'objecte. La unitat de mesura per defecte és el píxel, però es pot canviar mitjançant la llista desplegable. Aquests valors també es modifiquen automàticament en moure les nanses en la imatge. Si es trenca la cadena d'enllaç associada, podeu canviar l'amplada i l'alçada per separat.

Botó de reajustar

Amb aquest botó, disponible des del GIMP 2.10.10, podeu restablir les nanses de transformació a la forma quadrada original, mantenint el nivell de transformació i zoom actuals. Això permet crear transformacions més complexes fent la transformació en diversos passos.