2.4. Selecció lliure (llaç)

L'eina Selecció lliure, permet crear una selecció dibuixant-la amb el punter.

Podeu utilitzar-ho de dues maneres. Primer creeu el punt d'inici fent clic a la imatge. A continuació,

, en tots dos casos, feu doble clic al punt final per a tancar la selecció amb una línia recta.

En mode poligonal, aquesta selecció és una selecció preliminar; el caminet de formiguetes, però el cercle groc petit encara hi és present: podeu copiar la selecció i, pitjant la tecla Retrocés, retorna al penúltim pas seleccionat (reobriu la forma) i podreu editar la selecció.

Premeu Retorn o feu doble clic dins de la forma per validar la selecció.

Si pitgeu i deixeu anar el punter del ratolí, podreu barrejar segments i segments poligonals fets a mà alçada. Podeu sortir fora de la vora de la imatge i tornar-hi si voleu.

La Selecció lliure sovint és una bona eina per a obtenir una selecció aproximada; no és tan bona per a un treball precís. Els usuaris amb experiència troben que sovint és convenient començar amb l'eina Selecció lliure, i després canviar al mode Màscara ràpida per treballar amb més detall.

Per a obtenir informació sobre Seleccions i el seu ús en el GIMP consulteu Seleccions. Per a obtenir informació sobre les característiques comunes de totes les eines de selecció, consulteu Eines de selecció.

[Nota] Nota

L'eina Selecció Lliure és més fàcil d'utilitzar amb una tauleta que amb un ratolí.

Figura 14.13. Barreja segments lliures i segments poligonals

Barreja segments lliures i segments poligonals

2.4.1. Activació de l'eina

Hi ha diferents possibilitats d'activar l'eina:

  • Des del menú de la imatge EinesEines de seleccióSelecció Lliure,

  • En fer clic a la icona eina de la caixa d'eines,

  • Prement la drecera de teclat F.

2.4.2. Tecles modificadores

L'eina Selecció Lliure té tecles modificadores que afecten a totes les eines de selecció de la mateixa manera. Consulteu Eines de selecció per a més detalls.

Retrocés retorna al penúltim pas seleccionat (elimina l'últim segment de la selecció), Escape cancel·la tots els segments de la selecció.

2.4.3. Manipulació de l'eina

Per a moure la selecció, consulteu Moure les seleccions.

Figura 14.14. Selecció ràpida amb l'eina Selecció Lliure.

Selecció ràpida amb l'eina Selecció Lliure.

2.4.4. Opcions

Figura 14.15. Les opcions de l'eina Selecció Lliure

Les opcions de l'eina Selecció Lliure

Les opcions de l'eina es mostren en una finestra enganxada sota la caixa d'eines quan s'activa una eina. També s'hi pot accedir des de la barra del menú principal a FinestresFinestres acoblablesOpcions d'eines que obre la finestra d'opcions de l'eina seleccionada.

L'eina Selecció Lliure no té opcions especials, només les que afecten a totes les Eines de selecció de la mateixa manera. Consulteu Eines de selecció.

Des del GIMP-2.10.12, els modes de selecció funcionen diferent. El caminet de formiguetes ve amb una línia contínua, cosa que significa que la selecció encara no està validada i encara podreu canviar la forma de la selecció (el punter del ratolí ve amb la icona Mou). Però encara no podreu fer servir (mantenint pressionades) Maj, Ctrl. Heu de prémer la tecla Retorn. A continuació ja podreu fer servir (mantenint pressionades) Maj per a afegir una selecció, Ctrl per a sostreure una selecció, Maj + Ctrl per creuar dues seleccions. Quan estigueu satisfets amb els canvis, premeu la tecla Retorn per a validar la selecció.