6. Siveltimet

Kuva 7.15. Siveltimen vetojen esimerkki

Siveltimen vetojen esimerkki

GIMPin mukana tulee suuri määrä esimerkkejä siveltimenvedoista käyttäen erilaisia siveltimiä. Ne kaikki on maalattu käyttäen Sivellin-työkalua.


sivellin on pikselikartta tai sarja pikselikarttoja, joita käytetään maalaamiseen. GIMPin mukana tulee kymmenen maalaustyökalun valikoima, jotka eivät toteuta vain toimintoja, joita tavallisesti ajattelet maalaamisena, mutta myös toimintoja kuten pyyhkiminen, kopiointi, tuhrinta, vaalentaminen tai tummentaminen jne. Kaikki maalaustyökalut paitsi mustekynä käyttävät samaa sarjaa siveltimiä. Siveltimen pikselikartat kuvaavat jälkiä, jotka ovat yksittäisten siveltimen kosketuksia kuvaan. Siveltimenveto, joka useimmiten tehdään liikuttamalla osoitinta kuvassa hiirennäppäin pohjassa tuottaa sarjan jälkiä, jotka on välistetty liikeradan mukana tavalla, jonka siveltimen ominaisuudet ja käytössä oleva maalaustyökalu määräävät.

Siveltimiä voidaan valita napsauttamalla Siveltimet-valintaikkunassa ikonia. GIMPin nykyinen sivellin näkyy Sivellin/Kuvio/Liukuväri alueella työkalupakkia. Napsauttamalla sivellin symbolia sieltä on yksitapa aktivoida Siveltimet-valintaikkuna.

Kun asennat GIMPin sen mukana tulee monta perussivellintä plus muutama hämmentävä, jotka ovat pääasiallisesti esimerkkeinä siitä mikä on mahdollista (esim. "green pepper" sivellin kuvista). Voit myös luoda uusia siveltimiä tai ladata ja asentaa niitä, jotta GIMP tunnistaa ne.

GIMP voi käyttää useita eri tyyppisiä siveltimiä. Kuitenkin kaikkia niitä voidaan käyttää samalla tavalla ja useimmille tarkoituksille sinun ei tarvitse huolehtia eroavaisuuksista kun maalaat niillä. Seuraavaksi on käytettävissä olevia sivellin tyyppejä:

Tavalliset siveltimet

Useimmat GIMP mukana tulevat siveltimet kuuluvat tähän kategoriaan. Ne kuvastetaan Siveltimet-valintaikkunassa harmaasävy pikselikarttoina. Kun maalaat käyttäen niitä nykyinen edustaväri (kuten kuvataan Värialueella työkalupakki) korvaa mustan ja pikselikartta siveltimet-valintaikkunassa kuvastaa jälkeä, jonka sivellin tekee kuvaan.

Luodaksesi sellaisen siveltimen: Luo pieni kuva harmaasävyissä käyttäen suurennosta. Tallenna se .gbr loppupäätteellä. Napsauta Päivitä-näppäintä Siveltimet-valintaikkunassa saadaksesi sen esikatseluun ilman, että sinun tarvitsee käynnistää GIMPiä uudelleen.

Värisiveltimet

Tässä kategoriassa olevat siveltimet esitetään värikuvina Siveltimet-valintaikkunassa. Ne voivat olla kuvia tai tekstiä. Kun maalaat niillä niiden värit on käytetty kuin ne näytetty; nykyisellä edustavärillä ei ole vaikutusta. Muutoin ne toimivat samoin kuin tavalliset siveltimet.

To create such a brush, create a small RGBA image:

Select FileNew… from the main menu.

In the Advanced Options, set for example the Color space to RGB color and set Fill with to Transparency.

Draw your image.

Select FileSave… from the main menu to first save your image as an .xcf file to keep its properties.

Select FileExport As… from the main menu to export the image as a brush with the .gbr extension.

In the Brush Dialog, click on the button Refresh brushes .

Your brush appears among the other brushes. You can use it immediately, without restarting GIMP.

[Vihje] Vihje

Kun kopioit tai leikkaat valinnasta, voit nähdä leikkauspöydän sisällön (siis valinnan) ensimmäisessä kohdassa siveltimet-valintaikkunaa. Ja voit käyttää sitä maalaamiseen.

Kuva 7.16. Siveltimen valinta kopioinnin tai leikkaamisen jälkeen

Siveltimen valinta kopioinnin tai leikkaamisen jälkeen

Kuvaletkut / Kuvaputket

Tässä kategoriassa olevat siveltimet voivat tehdä enemmän kuin yhden tyyppisen jäljen kuvaan. Ne on osoitettu pienillä punaisilla kolmioilla oikeassa alareunassa sivellin symbolista Siveltimet-valintaikkunasta. Niitä kutsutaan joskus "animoiduiksi siveltimiksi", koska niiden jäljet muuttuvat kun seuraat siveltimenvetoa. Periaatteessa kuvaletkusiveltimet voivat olla todella monimutkaisia varsinkin, jos käytät tablettia muuttamaan muotoa paineen funktiona, kulmaa jne. Näitä mahdollisuuksia ei ole oikeastaan käytetty, mutta; GIMP in mukana tulevat ovat suhteellisen yksinkertaisia (mutta silti kovin hyödyllisiä).

Voit löytää esimerkin kuinka sellaisia siveltimiä tehdään Animoidut siveltimet

Parametriset siveltimet

Nämä siveltimet on luotu käyttäen Sivellin editoria, joka mahdollistaa laajan valikoiman sivellinmuotoja generoimisen käyttäen yksinkertaista graafista käyttöliittymää. Parametristen siveltimien hieno ominaisuus on se, että ne ovat muutettavia. On mahdollista käyttäen Asetukset-valintaikkunaa saada näppäinten painallukset tai hiirenrullan pyöritykset suurentamaan tai pienentämään sivellintä, jos se on parametrinen sivellin.

Nykyään kaikilla siveltimillä on muutettava koko. Itseasiassa maalaustyökalujen asetuslaatikossa on liukusäädin suurentamaan tai pienentämään aktiivisen siveltimen kokoa. Voit tehdä tämän suoraan kuvaikkunassa, jos olet asettanut hiirirullan oikein; Katso Vaihteleva siveltimen koko.

Siveltimen pikselikartan lisäksi, jokaisella GIMPin siveltimellä on toinen tärkeä ominaisuus: siveltimen lävistys . Tämä kuvaa peräkkäisten siveltimen jälkien etäisyyttä toisistaan kun peräkkäinen siveltimenveto on maalattu. Jokaisella siveltimellä on määritetty oletusarvo tätä varten, jota voidaan muokata Siveltimet-valintaikkunasta.

[Huomaa] Huomaa

GIMP can use MyPaint brushes. Please refer to Kohta 3.11, ”MyPaint Brush” for more information.