6. Pensler

Figur 7.15. Eksempler på penselstrøg

Eksempler på penselstrøg

En række eksempler på penselstrøg malet med forskellige pensler fra det sæt, der følger med GIMP. Alle er malet med værktøjet Malerpensel.


En pensel er et pixmap eller sæt pixmaps, der bruges til at male med. GIMP inkluderer et sæt med 10 maleværktøjer, som ikke kun udfører operationer, som du normalt ville tænke på som maling, men også operationer som sletning, kopiering, udtværing, lysning eller mørkning osv. Alle maleværktøjerne, undtagen blækværktøjet, bruger det samme sæt pensler. Penselpixmaps repræsenterer de mærker, der afsættes ved et enkelt tryk med penslen på billedet. Et penselstrøg, der normalt foretages ved at flytte markøren hen over billedet med museknappen nede, frembringer en række mærker med afstand langs banen på en måde, der afhænger af penslens egenskaber og det anvendte maleværktøj.

Pensler kan vælges ved at klikke på et ikon i dialogen Pensler. GIMPs aktuelle pensel vises i Pensel-/Mønster-/Farveovergangsområdet i værktøjskassen. Ved at klikke på penselsymbolet er der en måde at aktivere dialogen Pensler på.

Når du installerer GIMP, medfølger en række grundlæggende pensler plus et par bizarre af slagsen, der hovedsageligt har til formål at give dig eksempler på, hvad der er muligt (f.eks. den “grønne peber”-pensel i illustrationen). Du kan også oprette nye pensler eller hente dem og installere dem, så GIMP genkender dem.

GIMP kan bruge flere forskellige typer pensler. Alle bruges dog på samme måde, og til de fleste formål behøver du ikke bekymre dig om forskellene, når du maler med dem. Her er de tilgængelige typer pensler:

Almindelige pensler

De fleste af de pensler, der leveres med GIMP, hører til i denne kategori. De repræsenteres i dialogen Pensler af gråtonepixmaps. Når du maler med dem, erstattes den aktuelle forgrundsfarve (som vist i farveområdet i værktøjskassen) med sort, og den pixmap, der vises i penseldialogen, repræsenterer det mærke, som penslen laver på billedet.

Sådan en pensel oprettes ved at lave et lille billede i gråtoner med samtidig brug af zoom. Gem det med filendelsen .gbr. Klik på knappen Opdatér i dialogen Pensler for at få den frem i forhåndsvisningen, uden at det er nødvendigt at genstarte GIMP.

Farvepensler

Pensler i denne kategori repræsenteres af farvede billeder i dialogen Pensler. De kan være billeder eller tekst. Når du maler med dem, bruges farverne som vist; den nuværende forgrundsfarve kommer ikke i spil. Ellers fungerer de på samme måde som almindelige pensler.

Sådan en pensel oprettes ved at lave et lille RGBA-billede:

Vælg FilNyt … i hovedmenuen.

Under Avancerede indstillinger sættes f.eks. Farverum til RGB-farve og Udfyld med til Gennemsigtighed.

Tegn dit billede.

Vælg FilGem … i hovedmenuen for at gemme dit billede som en .xcf-fil for at bevare billedets egenskaber.

Vælg FilEksportér som … i hovedmenuen for at eksportere billedet som en pensel med filendelsen .gbr.

I dialogen Pensler klikkes på knappen Opdatér pensler .

Din pensel optræder mellem de andre pensler. Du kan bruge den med det samme uden at genstarte GIMP.

[Vink] Vink

Når du kopierer eller klipper fra en markering, kan du se udklipsholderens indhold (dvs. markeringen) på den første placering i penseldialogen. Og du kan bruge den til at male med.

Figur 7.16. Markering bliver til pensel efter kopiering eller klipning

Markering bliver til pensel efter kopiering eller klipning

Billedslanger / billedrørledninger

Pensler i denne kategori kan lave mere end én slags mærke på et billede. De er angivet med små røde trekanter i nederste højre hjørne af penselsymbolet i dialogen Pensler. De kaldes undertiden “animerede pensler”, fordi mærkerne ændres, når du udlægger et penselstrøg. I princippet kan billedslangepensler være meget sofistikerede, især hvis du bruger en tegneplade, og ændre form afhængigt af tryk, vinkel osv. Disse muligheder er imidlertid aldrig rigtig blevet udnyttet. Og dem, der leveres med GIMP, er relativt enkle (men stadig ret nyttige).

Du finder et eksempel på, hvordan du opretter sådanne børster i Animerede pensler

Parametriske pensler

Disse er pensler oprettet ved hjælp af Penselredigering, som giver dig mulighed for at generere en lang række penselformer ved hjælp af en simpel grafisk grænseflade. Et godt træk ved parametriske pensler er, at de kan ændres. Det er muligt ved hjælp af dialogboksen Indstillinger at få tastetryk eller musehjulrotationer til at gøre den aktuelle pensel større eller mindre, hvis det er en parametrisk pensel.

Alle børster har en variabel størrelse. Faktisk er der i indstillingen for alle maleværktøjer en skyder til at forstørre eller reducere størrelsen på den aktive pensel. Du kan gøre dette direkte i billedvinduet, hvis du har indstillet dit musehjul korrekt; se Variér penselstørrelsen.

Ud over penselpixmap'en har hver GIMP-pensel en anden vigtig egenskab: penselafstanden. Dette repræsenterer afstanden mellem på hinanden følgende penselmærker, når et kontinuerligt penselstrøg males. Hver pensel har en tildelt standardværdi for dette, som kan ændres i dialogen Pensler.

[Bemærk] Bemærk

GIMP kan bruge MyPaint-pensler. Se Afsnit 3.11, “MyPaint-pensel” for flere oplysninger.