2.2. Finestra d'imatge

La interfície d'usuari del GIMP està disponible en dos modes: el mode finestra única (per defecte) i el mode multifinestra. Podeu des/marcar l'opció anant a FinestresMode finestra única.

Quan inicieu el GIMP sense cap imatge oberta, la finestra de la imatge sembla absent en el mode de finestra única mentre que, en el mode multifinestra, la finestra d'imatge existeix, encara que no hi hagi cap imatge oberta.

Començarem amb una breu descripció dels components que es mostren per defecte en una finestra d'imatge normal. Alguns dels components es poden eliminar usant les ordres del menú Visualitza.

Figura 3.5. L'àrea de la imatge en el mode de finestra única

L'àrea de la imatge en el mode de finestra única

Figura 3.6. La finestra d'imatge en el mode multifinestra

La finestra d'imatge en el mode multifinestra

[Nota] Nota

Malgrat el mode de finestra única, s'usarà la «finestra d'imatge» per a l'«àrea de la imatge».

 1. La Barra de títol: la Barra de títol en una finestra d'imatge sense una imatge mostra «Programa de retoc d'imatges GNU». Una finestra d'imatge amb una imatge mostra el nom de la imatge i les seves especificacions a la barra de títol d'acord amb la configuració a diàleg de preferències. La barra de títol la proporciona el sistema operatiu, no ho fa el GIMP, i per això el seu aspecte pot variar depenent del sistema operatiu, el gestor de finestres o el tema.

  Si heu obert una imatge que no és XCF, s'«importarà» com a fitxer .xcf i el seu nom original apareixerà en la barra d'estat en la part inferior de la finestra d'imatge.

  Quan es modifica una imatge apareix un asterisc davant el títol.

 2. Menú principal: Directament sota la barra del títol apareix la barra de menús (tret que s'hagi suprimit). El menú principal proporciona accés a gairebé totes les operacions que podeu realitzar en una imatge. També podeu fer clic dret sobre una imatge per a mostrar un menú emergent, [1], o fent clic esquerre sobre el petit símbol «cap de fletxa» al cantó superior esquerra, anomenat Botó dels menú descrit just a sota. Moltes ordres de menú també s'associen amb les tecles dreceres com es mostra en el menú. Podeu definir les vostres pròpies dreceres personalitzades per a les accions de menú en el diàleg Dreceres de teclat.

 3. Botó del menú: feu clic al botó del menú per mostrar el menú d'imatge en una columna (imprescindible en mode pantalla completa). Si voleu usar les dreceres de teclat, useu Maj+F10 per obrir el menú.

 4. Regle: En la configuració per defecte, els regles es mostren en la part superior i en la part esquerra de la imatge. Useu els regles per determinar les coordenades dins de la imatge. La unitat són els píxels; feu servir les opcions que es descriuen tot seguit per usar una unitat diferent dels píxels.

  Un dels usos més importants dels regles és el de crear Guies. Per a crear una guia aneu al regle i feu un feu clic i arrossegueu cap a la imatge. Una guia és una línia que us ajuda a situar coses o a verificar amb precisió que una altra línia estigui ben horitzontal o vertical. Amb l'eina Mou, podeu arrossegar una guia; per eliminar-la, arrossegueu-la cap a fora de la imatge; sempre podreu arrossegar-ne una altra sobre la imatge. Fins i tot en podeu fer servir moltes al mateix temps.

  A l'àrea del regle, la posició del punter del ratolí es ressalta amb dues fletxes (una vertical i una altra horitzontal).

 5. Commutador Màscara ràpida: en el cantó inferior esquerre de la imatge hi ha un petit botó que activa i desactiva la màscara ràpida. Quan la màscara ràpida està activada, el contorn del botó està en roig. Vegeu Màscara ràpida per saber-ne més sobre aquesta eina tan útil.

 6. Coordenades del punter: Quan el punter (cursor del ratolí, si feu servir un ratolí) es troba dins de la imatge, en el cantó inferior esquerre de la finestra hi ha una àrea rectangular en la qual es mostren les coordenades actuals del punter. Les unitats emprades són les mateixes que les dels regles.

 7. Menú d'unitats: S'utilitza per a canviar les unitats emprades per als regles i per a molts altres propòsits. La unitat per defecte és el píxel, però podeu canviar ràpidament a centímetres, polzades, o altres possibilitats mitjançant aquest menú. Tingueu en compte que la configuració «Punt per punt» en el menú «Visualitza» afecta la manera en què es canvia l'escala de la pantalla: consulteu Punt per punt per a més informació.

 8. Botó zoom: hi ha diverses maneres d'ampliar o reduir la imatge, però el botó zoom és segurament el més simple. Podeu introduir un nivell d'ampliació directament en la caixa de text per a tenir un major control.

 9. Àrea d'estat: L'àrea d'estat és a la part superior de la finestra d'imatge. Per defecte, l'àrea d'estat mostra el nom original del fitxer imatge.xcf, i la quantitat de memòria del sistema emprada. Useu EditaPreferènciesFinestres d'imatgeTítol i estat per modificar la informació mostrada en l'àrea d'estat. Durant l'execució d'operacions llargues, l'àrea d'estat mostra, temporalment, l'operació que s'executa i el seu estat de compleció.

  [Nota] Nota

  Sapigueu que la memòria utilitzada per la imatge no és la mateixa que la mida del fitxer de la imatge. Per exemple, una imatge .PNG de 70 kB pot ocupar 246 kB de memòria RAM quan es mostra. Hi ha dues raons principals. Primer, un fitxer .PNG té un format comprimit i la imatge es reconstrueix a la memòria RAM sense comprimir. En segon lloc, el GIMP utilitza memòria addicional i còpies de la imatge per utilitzar-les amb l'ordre Desfer.

 10. Botó de cancel·lar: Durant l'execució d'operacions complexes lentes, generalment un connector, apareix temporalment un botó «Cancel·la» en el cantó inferior dret de la finestra. Useu el botó «Cancel·la» per a detenir l'operació.

  [Nota] Nota

  Hi ha alguns connectors que responen malament a la cancel·lació, i a vegades deixen parts corruptes d'imatges.

 11. Control de navegació: És un petit botó amb forma de creu que hi ha al cantó inferior dret de la visualització de la imatge. Feu clic sobre el control de navegació i mantingueu-lo premut (sense deixar anar el botó del ratolí) per a mostrar la previsualització de navegació. La previsualització de navegació té una visualització en miniatura de la imatge, amb l'àrea visible delineada. Useu la previsualització de navegació per desplaçar-vos ràpidament a una altra part de la imatge; moveu el ratolí mentre manteniu premut el botó. La finestra de navegació és la manera més convenient de desplaçar-se per imatges molt grosses amb una petita part visible en la finestra. (Consulteu el diàleg de navegació per veure altres maneres d'accedir a la finestra de navegació). (Si el vostre ratolí té un botó central, feu-hi clic i arrossegueu per desplaçar-vos per la imatge).

 12. Àrea de farciment inactiva: quan les dimensions de la imatge són més petites que les de la finestra de la imatge, aquesta àrea de farciment separa la imatge activa de la resta de la interfície, de manera que podeu distingir-les. En general, no podeu aplicar cap filtre ni fer operacions a l'àrea inactiva.

 13. Visor de la imatge: la part més important de la finestra d'imatge és, per descomptat, la visualització de la imatge o llenç. Ocupa l'àrea central de la finestra, i està envoltada per una línia de punts groga que mostra els contorns de la imatge, contra un fons gris neutre. Podeu canviar el nivell d'ampliació de la visualització de la imatge de diverses maneres, incloent-hi l'ajust de l'ampliació descrit tot seguit.

 14. Redimensionar la mida de la finestra de la imatge: Sense activar aquesta característica, si canvieu la mida de la finestra d'imatge fent clic i arrossegant els límits de la vora, la mida de la imatge i la seva ampliació no canvien. Si feu més grossa la finestra, per exemple, veureu una part més gran de la imatge. No obstant això, si activeu aquesta opció, la imatge es redimensiona quan es canvia la mida de la finestra de manera que es veu la mateixa porció de la imatge, abans i després de redimensionar la finestra.

[Suggeriment] Suggeriment

Arrossegueu i deixeu anar una imatge a la finestra de la caixa d'eines des d'un navegador de fitxers per a obrir la imatge en la seva pròpia finestra d'imatge o en una pestanya.

Arrossegar un fitxer d'imatge al diàleg de capes afegeix la imatge com a capa nova.

La mida de la imatge i de la finestra d'imatge poden ser diferents. Podeu fer que la imatge s'ajusti a la finestra, i viceversa, usant dues dreceres de teclat:[1] Els usuaris d'Apple Macintosh i amb un ratolí d'un sol botó poden fer servir Ctrl+botó del ratolí.