El GIMP té una gran flexibilitat per organitzar els diàlegs a la pantalla. Un «diàleg» és una finestra mòbil que conté opcions per a una eina o està dedicada a una tasca especial. Un «acoblador» és un contenidor que pot contenir una col·lecció de diàlegs persistents, com ara el diàleg Opcions d'eina, el diàleg Pinzells, el diàleg Paleta, etc. No obstant això, els acobladors no poden contenir diàlegs no persistents, com ara el diàleg de preferències o una finestra d'imatge.
El GIMP té tres acobladors per defecte:
les Opcions de l'eina, Estat del dispositiu, Historial de desfer i Imatges acoblables sota la Caixa d'eines al panell esquerre,
els Pinzells, patrons, tipus de lletra i historial de documents acoblables a la part superior del panell dret,
les Capes, Canals i Camins acoblables a la part de baix del panell dret.
En aquests plafons, cada diàleg té la seva pròpia pestanya.
En el mode multifinestra, la caixa d'eines és una finestra flotant i no un acoblador. En el mode de finestra única, pertany a la finestra única.
Feu servir
→ per veure una llista dels diàlegs encastables. Trieu un diàleg encastable de la llista per veure-ho. Si està disponible en un acoblador, es farà visible. Si no està encastat, el comportament és diferent en els modes de finestra única i multifinestra:En el mode multifinestra, en la pantalla apareix una finestra nova que conté el diàleg.
En el mode finestra única, el diàleg s'acobla automàticament com a pestanya a l'historial Pinzells-Documents.
Podeu arrossegar i deixar anar una pestanya al lloc que vulgueu:
ja sigui en la barra de pestanyes d'un acoblador, per a integrar-se en el grup de diàlegs,
o en una barra encastable que apareix com una línia blava quan el punter del ratolí passa per sobre de la vora de l'acoblador, per ancorar el diàleg a l'encastable.
En el mode multifinestra, podeu fer clic en el títol del diàleg i arrossegar-lo al lloc que vulgueu.
Més senzill: l'ordre Afegeix pestanya en el menú de pestanyes, Secció 2.3.2, «Menú de pestanyes».
Suggeriment | |
---|---|
Premeu la tecla Tab en una finestra d'imatge per commutar la visibilitat dels acobladors. Això és útil si els acobladors amaguen una part de la finestra d'imatge. Podeu ocultar ràpidament tots els acobladors, fer la vostra feina, i després mostrar-los de nou. Premeu la tecla Tab dins d'un acoblador per navegar-hi a través. |
In each dialog, you can access a special menu of tab-related operations by pressing the Tab Menu button . The exact commands shown in the menu depend on the active dialog, but they always include operations for creating new tabs, closing or detaching tabs.
El menú de pestanyes us dona accés a les ordres següents:
En la part superior de cada menú de pestanyes hi ha una entrada que s'obre en el menú contextual del diàleg, que conté operacions específiques per a aquest diàleg en particular. Per exemple, el menú contextual de la pestanya de capes és el Menú de capes, que conté un conjunt d'operacions per a manipular capes.
Afegeix pestanya s'obre en un submenú que us permet afegir una gran varietat de diàlegs encastables com a pestanyes noves.
Tanca el diàleg. En tancar l'últim diàleg d'un acoblador es tanca el mateix acoblador.
Desacobla el diàleg de l'acoblador, i crea un acoblador nou amb el diàleg desacoblat com a únic membre. Té el mateix efecte que arrossegar la pestanya fora de l'encastable i deixar-la anar en una ubicació on no es pugui encastar.
És una manera de crear, paradoxalment, una finestra nova en el mode de finestra única.
Si la pestanya està bloquejada, aquest element del menú no serà sensible i estarà en gris.
Impedeix que el diàleg sigui mogut o desacoblat. Quan s'activa,
està desactivada.Molts diàlegs, però no tots, tenen menús de pestanya que contenen una opció Mida de previsualització, la qual obre un submenú que dona una llista de mides per als elements del diàleg, de petites a grans. Per exemple, el diàleg Pinzells mostra imatges de tots els pinzells disponibles: la mida de la previsualització determina la mida de les imatges. El valor per defecte és una mida mitja.
Estil de pestanya obre un submenú que permet triar l'aparença de les pestanyes a la part superior. Hi ha cinc opcions, però no totes estan disponibles per a cada diàleg:
Usa una icona per representar el tipus de diàleg.
Només està disponible per als diàlegs que us permeten seleccionar alguna cosa, com un pinzell, un patró, un degradat, etc. Estat actual mostra una representació de l'element actualment seleccionat en la pestanya superior.
Utilitza text per mostrar el tipus de diàleg.
Utilitzar icona i text produeix unes pestanyes més amples.
Mostra l'element seleccionat i el text amb el tipus de diàleg.
Aquestes entrades es mostren en els diàlegs que us permeten seleccionar un element d'un conjunt: pinzells, patrons, estils de lletra, etc. Podeu triar els elements en una llista vertical, amb els noms respectius al costat, o com una quadrícula, amb la representació dels elements però sense els noms. Cadascun té els seus avantatges: veure'ls com una llista us proporciona més informació, però veure'ls en una graella us permet veure'n molts més alhora. El valor per defecte varia d'un diàleg a l'altre: per als pinzells i els patrons, el valor per defecte és «graella»; per a la major part dels altres, el predeterminat és «llista».
Quan la vista en arbre és Visualitza com a llista, podeu usar etiquetes. Consulteu Secció 3.7, «Etiquetatge».
També podeu usar un camp de cerca de llista:
El camp de cerca en la llista es tanca automàticament quan passen cinc segons sense fer res.
Nota | |
---|---|
La drecera de teclat del camp de cerca també està disponible per a la vista en arbre que obteniu en les opcions de diverses eines, com ara «Pinzell», «Lletra tipogràfica» o «Patró». |
Alguns diàlegs mostren una barra de botons a la part inferior del diàleg; per exemple, els diàlegs de patrons, pinzells, degradats i imatge. És un commutador. Si està marcat, es mostra la barra de botons.
Aquesta opció només està disponible en el mode multifinestra. És un commutador. Si està marcat, el menú d'imatge es mostra a la part superior de l'acoblador:
aquesta opció no està disponible per als diàlegs encastats sota la caixa d'eines. Aquesta opció només és interessant si teniu obertes diverses imatges en la pantalla.
Aquesta opció només està disponible en el mode multifinestra. Només és interessant si teniu diverses imatges obertes en la pantalla. La informació mostrada en un acoblador és la de la imatge seleccionada en la llista desplegable de la selecció de la imatge. Si Segueix automàticament la imatge activa està desactivat, la imatge només es pot seleccionar en la selecció de la imatge. Si està activat, podeu seleccionar-la activant la imatge directament (fent clic sobre la barra del títol).
Aquesta opció no sempre està disponible. Obre un submenú on podeu triar en quina pantalla voleu que es mostri el GIMP. Si només teniu una pantalla, el GIMP no es pot moure. L'altra opció
ens diu que és una manera experimental d'escollir una pantalla nova i que és millor deixar-la sola.