Capítol 14. Eines

Sumari

1. Caixa d'eines
1.1. Introducció
1.2. Icones d'eines
1.3. Àrea d'indicació i color
1.4. Opcions de l'eina
2. Eines de selecció
2.1. Característiques comunes
2.2. Selecció rectangular
2.3. Selecció El·líptica
2.4. Selecció lliure (llaç)
2.5. Selecció del Primer Pla
2.6. Selecció difusa (Vareta Màgica)
2.7. Selecciona per color
2.8. Tisores intel·ligents
3. Eines de pintura
3.1. Característiques comunes
3.2. Dinàmiques
3.3. Eines de pintura (llapis, pinzell, aerògraf)
3.4. Pot de pintura
3.5. Degradat
3.6. Llapis
3.7. Pinzell
3.8. Goma d'esborrar
3.9. Aerògraf
3.10. Tinta
3.11. Pinzell MyPaint
3.12. Clona
3.13. Cicatritza
3.14. Clona en perspectiva
3.15. Difumina/Perfila
3.16. Empastifa
3.17. Aclareix/Crema
4. Eines de transformació
4.1. Funcions comunes
4.2. Alinea i distribueix
4.3. Mou
4.4. Escapça
4.5. Gira
4.6. Escalímetre
4.7. Inclina
4.8. Perspectiva
4.9. Transformació 3D
4.10. Biaix en conjunt
4.11. Esbiaixa amb tiradors
4.12. Capgira
4.13. Transformació per Gàbia
4.14. Guerxa
5. Altres eines
5.1. Resum
5.2. Camins
5.3. Text
5.4. Pipeta
5.5. Compàs
5.6. Lupa
5.7. GEGL Operation

1. Caixa d'eines

1.1. Introducció

El GIMP proporciona una exhaustiva caixa d'eines per realitzar ràpidament tasques bàsiques, com fer seleccions o dibuixar camins. Les nombroses eines de la caixa d'eines del GIMP se'n parla detalladament ací.

(En cas que sigueu curiosos, el GIMP lingo "eina" és una forma de treballar una imatge, movent el punter per l'interior de la pantalla o per mostrar interactivament els resultats dels canvis que s'han fet. Però si es vol una eina com la serra i una imatge d'un tros de fusta, probablement no farà gaire mal.)

[Nota] Nota

Veure les Finestres principals: la caixa d'eines per obtenir una visió general de la caixa d'eines i els seus components.

El GIMP té un assortiment divers d'eines que permeten realitzar una gran varietat de tasques. Les eines poden estar en les següents categories:

  • Eines de selecció, especifiquen o modifiquen la part de la imatge que es veurà afectada per les accions posteriors;

  • Eines de pintura, alteren els colors d'alguna part de la imatge;

  • Eines de transformació, alteren la geometria de la imatge;

  • Eines de color, que alteren els colors de la imatge en el seu conjunt;

  • Altres eines, no es troben en les categories anteriors.

1.2. Icones d'eines

Amb el GIMP-2.10.18, les icones d'eines es poden agrupar i aquesta opció està habilitada per defecte. Els grups d'eines es marquen amb un petit triangle fosc al cantó inferior dret de la icona. La icona del grup que es mostra és la primera icona del grup. Feu clic botó-dret a la icona del grup per mostrar la llista d'eines del grup.

Podeu recuperar la pantalla anterior desmarcant l'opció Utilitza grups d'eines a Secció 6.13, «Caixa d'eines».

Figura 14.1. Icones d'eines en la caixa d'eines

Icones d'eines en la caixa d'eines

L'opció «Utilitza grups d'eines» està desmarcada. L'ordre predeterminat de les eines en la caixa d'eines és diferent des del GIMP-2.10.8; podeu personalitzar-lo a les Preferències de la caixa d'eines.


La majoria de les eines es poden activar fent clic sobre una icona de la caixa d'eines. Per defecte, algunes eines només són accessibles a través dels menús. Cada eina es pot activar des del menú Eines (o el menú Colors per a algunes eines de color). La majoria de les eines també es poden activar des del teclat utilitzant una tecla acceleradora.

La configuració per defecte es crea quan el GIMP s'instal·la per primera vegada, no totes les eines mostren les icones en la caixa d'eines: algunes eines s'ometen. Podeu personalitzar el conjunt d'eines que es mostra en la caixa d'eines a les Preferències de la caixa d'eines.

Hi ha dues raons per les quals és possible que vulgueu fer-ho: primer, si rarament utilitzeu una eina, podria ser més fàcil trobar les que voleu si s'elimina la icona que distreu; segon, si utilitzeu eines que no es troben en la caixa d'eines de manera predeterminada, és possible que us resulti convenient tenir icones fàcilment disponibles. En qualsevol cas, sempre podeu accedir a les eines en tot moment utilitzant el menú Eines o Colors des del menú de la imatge.

La forma del cursor del ratolí canvia quan passa per sobre d'una imatge, indica que l'eina està activa (a les Preferències s'hi ha establert Finestres de les imatgesPunters del ratolíMode punterIcona de l'eina).

1.3. Àrea d'indicació i color

Figura 14.2. Àrea d'indicació i color en la caixa d'eines

Àrea d'indicació i color en la caixa d'eines

Per defecte, només és visible l'àrea Colors de primer pla/fons. Podeu afegir l'àrea Pinzell/Patró/Degradat i l'àrea Imatge activa a EditaPreferènciesCaixa d'eines: Secció 6.13, «Caixa d'eines».

1.3.1. Àrea de colors del Primer pla/Fons

Figura 14.3. Àrea de colors del Primer pla/Fons en la caixa d'eines

Àrea de colors del Primer pla/Fons en la caixa d'eines

Àrea de color

L'àrea de color mostra els colors actuals de primer pla i fons del GIMP, que s'utilitzen per pintar, omplir i moltes altres operacions. En fer clic sobre qualsevol d'ells, s'obre un diàleg de selecció de color que permet canviar a un color diferent.

Colors per defecte

Si feu clic en aquest petit símbol del cantó inferior esquerre, els colors de primer pla i fons es restableixen a blanc i negre. Prémer la tecla D té el mateix efecte.

Intercanvia els colors del Primer pla/Fons

Fent clic al símbol de la fletxa de doble cap, farà intercanviar els colors del primer pla i els de fons. Prémer la tecla X té el mateix efecte.

[Suggeriment] Suggeriment

Podeu fer clic i arrossegar directament un d'aquests colors cap a una capa: s'omplirà tota la capa.

1.3.2. Pinzell/Patró/Àrea del degradat

Figura 14.4. Pinzell actiu, patró i degradat en la caixa d'eines

Pinzell actiu, patró i degradat en la caixa d'eines

Aquesta part de la caixa d'eines mostra el pinzell seleccionat, patró i degradat. Si feu clic a qualsevol d'ells apareix un diàleg que permet canviar-ho.

1.3.3. Àrea de la imatge activa

Figura 14.5. Àrea d'imatge activa en la caixa d'eines

Àrea d'imatge activa en la caixa d'eines

En aquesta àrea es mostra una miniatura de la imatge activa. Si feu clic a aquesta miniatura, s'obre el diàleg d'Imatges. Això pot ser útil si teniu moltes imatges a la pantalla.

Si utilitzeu el GIMP en un sistema operatiu Unix amb el sistema X Window, també podeu arrossegar i deixar anar la miniatura a un gestor de fitxers XDS habilitat per desar directament la imatge corresponent.

1.4. Opcions de l'eina

Figura 14.6. Diàleg d'opcions de l'eina

Diàleg d'opcions de l'eina

El diàleg d'opcions de l'eina aerògraf.


Si està tot configurat, el fet d'activar una eina fa que el diàleg d'opcions de l'eina aparegui sota la caixa d'eines. En cas contrari, cal solucionar el problema, perquè és difícil d'utilitzar una eina sense poder canviar les opcions.

[Suggeriment] Suggeriment

Les opcions de l'eina apareixen sota la caixa d'eines de la configuració per defecte. Si es perdés, podeu recuperar-la mitjançant la creació d'un nou diàleg d'opcions d'eines utilitzant FinestresDiàlegs acoblables Opcions d'eines i després s'acobla sota la caixa d'eines. Si us cal ajuda, mireu la secció Diàlegs i acoblaments.

Cada eina té el seu propi conjunt d'opcions, que no només es conserven durant la sessió actual, sinó també per a les següents sessions. La permanència de les opcions pot ser un problema: una eina es comporta d'una manera estranya sense entendre'n el motiu, fins que es recorda que l'última vegada es va utilitzar una opció inusual.

A la part inferior del diàleg d'opcions de l'eina apareixen quatre botons:

Desa el valor predefinit de l'eina...

Aquest botó permet desar la configuració de l'eina actual perquè es pugui restaurar posteriorment. Això ens porta a Secció 7.1, «Diàleg Predefinits de l'eina» que permet donar un nom al nou predefinit. Quan recupereu opcions, només es mostren els predefinits desats per l'eina activa, de manera que no caldrà incloure el nom de l'eina quan n'hi assigneu un.

Restaura el valor predefinit de l'eina...

Aquest botó permet restaurar un predefinit d'opcions prèviament desades per a l'eina activa. Si no s'han desat mai predefinits per a l'eina activa, el botó es desactivarà. En cas contrari, en fer-hi clic apareixerà un menú que mostrarà els noms de tots els conjunts d'opcions desats: en triar una entrada de menú s'aplicaran aquests paràmetres.

Suprimeix l'eina preestablerta

Aquest botó permet eliminar un conjunt d'opcions desades prèviament per l'eina activa. Si mai no s'ha desat cap conjunt d'opcions per l'eina activa, el botó simplement repetirà el nom de l'eina. En canvi, si hi feu clic s'obrirà un menú amb els noms de tots els preestablerts desats: el preestablert seleccionat se suprimirà.

Restableix als valors predeterminats

Aquest botó restableix les opcions de l'eina activa als valors predeterminats. Si manteniu premuda la tecla Maj mentre premeu el botó Restableix, les opcions de totes les eines es restabliran als seus valors predeterminats.

A més de les ordres per als botons anteriors, el menú Opcions de l'eina té un submenú addicional:

Edita l'eina predefinida

Aquest submenú mostra una llista de predefinits per a l'eina activa que podeu editar. Si en seleccioneu un d'ells, s'obrirà l'editor de predefinits de l'eina amb aquest predefinit d'eina carregat. Des d'allà podreu editar el predefinit llevat que sigui un dels predefinits predeterminats que inclou el GIMP.

A continuació explicarem la interacció amb els lliscadors i la roda de desplaçament del ratolí.

Lliscadors nous

Els lliscadors d’opcions han canviat amb el GIMP-2.10.18, els lliscadors que s’utilitzen normalment en les opcions de filtres i eines basades en GEGL ara tenen un estil compacte per defecte: ocupen molt menys espai verticalment i tenen un comportament molt millorat. Podeu utilitzar diversos modificadors per desplaçar-lo: amb un clic botó-esquerre o amb la roda del ratolí:

Taula 14.1. Interacció amb el lliscador

Combinació de ratolí / tecles

Acció

Feu clic botó-esquerre

Canvieu el valor pel que hi ha sota el punter

Feu clic botó-esquerre i arrossega

Canvieu el valor utilitzant l'increment predeterminat

Maj + Clic esquerre-i-arrossega o Clic dret-i-arrossega

Canvia el valor usant un increment més petit

Ctrl + Clic esquerre-i-arrossega

Canvieu el valor amb un increment més gran

Clic botó-mig

Introduïu el mode d'entrada numèric, no seleccioneu el valor

Clic botó-dret

Entreu el mode d'entrada numèric, seleccioneu el valor
Consell: qualsevol interacció del clic-esquerre habilita el mode d'entrada numèric.

Un cop s'ha establert el valor aproximat podeu ajustar amb precisió utilitzant els dos petits botons de la fletxa a la dreta del lliscador.

L'àrea de valor a l'àrea del lliscador funciona com un editor de text: s'hi pot editar el valor o introduir un nou valor directament.

Per algunes opcions podeu arrossegar el punter fora del diàleg d'eina. Per exemple, amb el lliscador podeu obtenir el valor màxim (10000).

Accions amb la roda del ratolí sobre el llenç

Quan utilitzeu eines, podeu fer servir la roda del ratolí, en combinació amb diversos modificadors, per fer coses útils amb les opcions de l'eina amb l'eina seleccionada:

  • Alt + Roda del ratolí: augmentar/disminuir opacitat

  • Maj+Primària + Roda del ratolí: augmentar/disminuir relació d'aspecte

  • Maj+Alt + Roda del ratolí: augmentar/disminuir angle

  • Primari+Alt + Roda del ratolí: augmentar/disminuir mida

  • Maj+Primària+Alt + Roda del ratolí: augmentar/disminuir espaiat

Nota: el modificador Primari sol ser Ctrl o Cmd, depenent de la vostra plataforma.