4.3. Mou

Eina mou: mou capes, seleccions, camins o guies. També funciona en textos.

4.3.1. Activació de l'eina

Hi ha diferents possibilitats d'activar l'eina:

  • Des de la barra del menú: EinesEines de transformacióMou,

  • Fent clic a la icona eina: a la barra d'eines

  • Mitjançant l'ús de la tecla drecera M.

  • La tecla Mou s'activa automàticament quan es crea una guia.

    [Nota] Nota

    Si la funció de la barra espaiadora s'estableix a Activa l'eina Mou (que no és el valor predeterminat, però es pot canviar a les preferències, vegeu a continuació), aleshores si manteniu premuda la barra espaiadora canviarà temporalment l'eina activa a Mou. L'eina Mou roman activa sempre que es mantingui premuda la barra espaiadora. L'eina original es reactiva després de deixar anar la barra espaiadora.

    Per activar aquest comportament, heu de canviar la configuració anomenada Mentre premeu la barra espaiadora a Canvia a l'eina Mou. Aquest paràmetre es pot canviar al diàleg de preferències: EditaPreferènciesFinestres de la imatgeBarra espaiadora.

4.3.2. Opcions

Figura 14.98. Opcions de l'eina «Mou»

Opcions de l'eina «Mou»

Les opcions de l'eina es mostren en una finestra enganxada sota la caixa d'eines quan s'activa una eina. També s'hi pot accedir des de la barra del menú principal a FinestresFinestres acoblablesOpcions d'eines que obre la finestra d'opcions de l'eina seleccionada.

Mou
[Nota] Nota

Aquestes opcions es descriuen en les Eines de transformació comunes.

Tingueu en compte que l'elecció «Mou» persistirà després de deixar l'eina.

Commutador d'eines (Maj)

Si Mou està a la «Capa»

Selecciona una capa o guia

En una imatge amb diverses capes, el punter del ratolí adopta la forma de la creu quan passa per sobre un element que pertany a la capa activa. Llavors feu clic i arrossegueu. Si el punter té la forma d'una mà petita (mostrant que no agafeu un element de la capa activa), en el seu lloc moureu una capa no activa (esdevindrà la capa activa quan es mogui).

Si hi ha una guia a la imatge, es tornarà vermella quan el punter passi per sobre. Llavors s'activarà i la podràs moure.

Al punt d'intersecció de dues guies, podeu fer clic-i-arrossega per a moure-les a la vegada. Això és útil quan les guies s'utilitzen per a marcar un punt en lloc d'un parell de línies (per exemple, com és el cas de les guies de simetria del mandala que marquen el punt d'origen de la simetria).

Mou la capa activa

Només la capa actual es mourà (si és més petita que el llenç). Això pot ser útil quan es vol moure una capa amb àrees transparents, en què sense voler podeu seleccionar la capa equivocada.

[Nota] Nota

També podeu desplaçar la capa activa configurant el decalatge al diàleg Edita els atributs de capa.

Si Mou és a la «Selecció»

El contorn de la selecció es mourà (vegeu Secció 2.1, «Moure o redimensiona una selecció»).

Si Mou és al «Camí»

Selecciona un camí

Aquesta és l'opció per defecte. El punter del ratolí es converteix amb una petita mà quan passa per sobre un camí visible. Llavors moveu el camí fent clic i arrossega (el camí serà actiu mentre es mogui).

Mou el camí actiu

Només es mourà el camí actiu. Podeu canviar el camí actual a Diàleg del camí.

4.3.3. Resum de les accions de l'eina Mou

Mou una selecció

L'eina mou només permet moure el contorn de la selecció. Si el mode Mou està a la «Capa», heu de prémer les tecles Ctrl+Alt.

Si el mode Mou està a Selecció, podeu fer clic i arrossegar qualsevol punt del llenç per a moure el contorn de la selecció. Podeu utilitzar les tecles del cursor per a moure amb més precisió (píxel a píxel); i amb la tecla Maj premuda, el moviment serà en increments de 25 píxels.

Quan moveu la selecció amb l'eina Mou, el centre de la selecció queda marcat amb una petita creu. La creu i els límits de la selecció s'ajusten a les guies o quadrícula si l'opció VisualitzaAjusta a les guies (o quadrícula) està activada: això facilita l'alineació de la selecció.

Mireu altres possibilitats a Mou seleccions.

Mou una capa

El Mode Mou ha de ser a «Capa». A continuació podreu triar entre Mou la Capa Activa i, si teniu una o més d'una capa, marca una capa (o guia) en particular.

Mou les capes agrupades

Si les capes estan lligades (amb el símbol de la cadena) es mouran en bloc, independentment de quina capa estigui activa.

Mou una guia

Quan traieu una guia del regle, l'eina Mou s'activa automàticament. No és el cas després d'utilitzar una altra eina que haureu d'activar. Quan el punter del ratolí passa per sobre una guia, aquesta es torna vermella i la podeu moure amb un clic i arrossega.

Mou un camí

El diàleg de l'eina Camí té la seva pròpia funció: mireu Secció 5.2, «Camins». Però també podeu utilitzar l'eina Mou. El mode Mou s'ha d'activar a «Camí». No oblideu que el camí esdevé invisible quan s'activa l'eina, es fa visible en el Diàleg del camí. Podeu triar el camí que s'ha de moure o moveu el camí actiu.

Mou un text

Cada text té la seva pròpia capa i es pot moure com a capes. Vegeu Secció 5.3, «Text».