5.2. Camins

L'eina Camins permet crear seleccions complexes anomenades corbes de Bézier, una mica com la Selecció lliure però amb total adaptació de les corbes vectorials. Podeu editar la corba, pintar-la, desar-la, importar-la i exportar-la. També s'utilitzen els camins per crear figures geomètriques. Els camins tenen el seu propi quadre de diàleg: Diàleg.

5.2.1. Activació de l'eina

Hi ha diferents possibilitats d'activar l'eina:

  • Des del menú principal EinesCamins.

  • Fent clic a la icona de l'eina en la caixa d'eines.

  • Polsant la tecla drecera B.

5.2.2. Tecles modificadores (per defecte)

[Nota] Nota

L'ajuda dels missatges emergents és a la part inferior de la finestra de la imatge, és per ajudar amb totes aquestes tecles.

Maj

Aquesta tecla té diverses funcions depenent del context. Mireu les opcions per tenir més detalls.

Ctrl ; Alt

Hi ha tres maneres disponibles per treballar amb l'eina camins: Disseny,Edita i Moure. La tecla Ctrl alterna entre Disseny i Edita. La tecla Alt (o Ctrl+Alt) alterna entre Disseny i Moure.

5.2.3. Opcions

Figura 14.134. «Camí» opcions de l'eina

«Camí» opcions de l'eina

Les opcions de l'eina es mostren en una finestra enganxada sota la caixa d'eines quan s'activa una eina. També s'hi pot accedir des de la barra del menú principal a FinestresFinestres acoblablesOpcions d'eines que obre la finestra d'opcions de l'eina seleccionada.

Mode disseny

Per defecte, aquesta eina es troba a mode Disseny. Dibuixeu el camí fent clic successivament. Podeu moure els punts de control fent clic a sobre i arrossegant-los. Entre els punts de control hi ha segments.

Els números són passos per dibuixar dos segments d'un camí recte.

Els segments corbats es poden fer fàcilment arrossegant un segment o un node nou. Les fletxes blaves indiquen corba. Apareixen dues petites nanses que es poden arrossegar per doblegar la corba.

[Suggeriment] Suggeriment

Per tancar ràpidament la corba, premeu la tecla Ctrl i feu clic al punt de control inicial. En versions anteriors, si es feia clic dins d'un camí tancat el convertia en Selecció. Ara, podeu utilitzar el botó Crea una selecció a partir del camí o el botó Camí a la selecció en el diàleg de camí.

[Suggeriment] Suggeriment

Per defecte, dues nanses treballen simètricament. Deixeu anar el botó del ratolí per moure les nanses de forma individual. La tecla Maj restaura la simetria de les nanses un altre cop.

Hi ha diverses funcions disponibles en el mode Disseny:

Inseriu un nou node: quan premeu Ctrl i passeu el punter del ratolí sobre el camí existent, el punter canvia al signe '+'. En fer clic, es crearà un nou node de camí en el camí.

Moure un o diversos nodes: en un node, el punter del ratolí es converteix en una creu de 4 fletxes. Podeu fer clic i arrossegar-lo. Podeu seleccionar diversos nodes amb Maj-i-clic, i moure'ls fent clic-i-arrossega. Polsant Ctrl+Alt podeu moure tot el camí, com una selecció.

Modifica les nanses: abans cal editar un node. Apareix una nansa. Arrossegueu el ratolí per doblegar la corba. Prement Maj commutarà a nanses simètriques.

Modifica un segment: quan el punter del ratolí passa per sobre un segment, es converteix en una creu de 4 fletxes. Feu-hi clic-i-arrossega per corbar el segment. Tan aviat com es mogui, les nanses apareixeran en ambdós extrems del segment. Si polseu Maj, commutarà a nanses simètriques.

Afegiu un subcamí nou: quan premeu Maj i passeu el punter del ratolí fora del camí existent, el punter comença a mostrar un quadrat. En fer clic, s'iniciarà un subcamí que no està connectat a altres corbes, però es considera una part del camí.

Mode edició

Edita realitza funcions que no estan disponibles en mode Disseny. Amb aquest mode només podeu treballar en el camí existent. Quan el punter del ratolí no es troba al camí, es converteix en un petit cercle barrat i no s'hi pot fer res.

Afegir un segment entre dos nodes: feu clic sobre un node en un extrem del camí per activar-lo. Assenyaleu un altre node per unir els dos nodes. El punter es converteix en un símbol d'unió. Feu clic al node per connectar els dos nodes.

Suprimir un segment d'un camí: mentre premeu la combinació de tecles Maj+Ctrl, assenyaleu un segment. El punter del ratolí es converteix en un signe "-". Feu clic per eliminar el segment.

Afegeix un node a un camí: apunta a un segment. El punter es torna "+". Feu clic a on vulgueu col·locar el nou punt de control.

Elimina un node: mentre premeu la combinació de tecles Maj+Ctrl, assenyaleu un node. El punter es torna "-"". Feu clic per eliminar el node.

Afegir una nansa a un node: seleccioneu un node. El punter es torna una petita mà. Arrossegueu el node: apareix una nansa. Amb la tecla Maj, es poden posar nanses simètriques.

Retira una nansa d'un node: mentre premeu la combinació de tecles Maj+Ctrl, assenyaleu una nansa. El punter no canvia a l'esperat "-"" i continua sent una mà. Feu clic per suprimir la nansa.

[Atenció] Atenció

Cap advertència abans d'eliminar un node, un segment o una nansa.

Mode moure

el mode Moure permet moure un o tots els components d'un camí. Feu clic al camí i arrossegueu.

Si teniu diversos components, només es mou el seleccionat. Si feu clic i arrossegueu fora del camí, tots els components es mouran. Si premeu la tecla Maj, commuta entre moure tots els components i només els components seleccionats.

Poligonal

Amb aquesta opció els segments són rectes. No hi ha nanses i no es poden crear nous segments.

Crea una selecció des del camí

Aquest botó permet crear una selecció basada en el camí en el seu estat actual. Aquesta selecció està marcada pel «caminet de formiguetes». Observeu que encara hi ha el camí: l'eina actual segueix sent l'eina camí i pot modificar aquest camí sense modificar la selecció que s'ha tornat independent. Si canvieu d'eines, el camí es fa invisible, però persisteix en el Diàleg Camins i el podeu tornar a activar.

Si el camí no està tancat, el GIMP el tancarà amb una línia recta.

Tal com indica la finestra emergent d'ajuda, pressionant Maj i fent clic al botó s'hi afegirà una nova selecció a una d'existent. Pressionant Ctrl restarà la selecció de la selecció preexistent, i amb la combinació de tecles Maj+Ctrl es creuaran les dues seleccions.

Omple el camí

Això permet omplir un camí tancat amb un color o un patró sòlid.

Traça el camí

Mireu Secció 3.21, «Traça el camí» i Secció 5, « Camins ».

Veure el concepte del «Camí».