2.5. Dialog histogramă

Fig. 15.19. Dialogul histogramă

Dialogul histogramă

Dialogul histogramă afișează informații despre distribuția statistică a valorilor culorilor din stratul activ sau din selecție. Aceste informații sunt deseori utile atunci când încercați o echilibrare a culorilor pentru o imagine. Cu toate acestea, dialogul histogramă este pur informațional: nimic din ce faceți aici nu va provoca vreo schimbare pe imagine. Dacă doriți să efectuați o corecție de culoare bazată pe histogramă, utilizați unealta Niveluri.

2.5.1. Activarea dialogului

Acest dialog este un dialog andocabil; a se vedea secţiunea Secțiune 2.3, „Dialoguri și andocare” pentru ajutor privind manevrarea.

Puteți să îl accesați:

 • din meniul imagine: Ferestre dialoguri care se pot andoca Histogramă.

 • din meniul Filă în orice dialog care se poate andoca apăsând clic pe și selectând Adaugă o filăHistogramă,

 • din meniul imagine: CuloriInfoHistogramă.

În meniul Ferestre, există o listă de ferestre detașabile care apare numai în cazul în care cel puțin un dialog rămâne deschis. În acest caz, puteți ridica dialogul histogramă dialog din imagine-meniu: Ferestre histogramă .

2.5.2. Despre histograme

În GIMP, fiecare strat al unei imagini poate fi descompus într-unul sau mai multe canale de culoare: pentru o imagine RGB, în canale R, G, și B; pentru o imagine în tonuri de gri, într-un singur canal de valori. Straturile care acceptă transparența au un canal suplimentar, canalul alfa. Fiecare canal acceptă o gamă de niveluri de intensitate de la 0 la 255 (valori întregi). Astfel, un pixel negru este codificat cu 0 pe toate canalele de culoare; un pixel alb are 255 pe toate canalele de culoare. Un pixel transparent este codificat cu 0 pe canalul alfa; un pixel opac cu 255.

Pentru imaginile RGB, este convenabil să definiți o valoare pseudo canal. Aceasta nu este un canal de culoare real: ea nu reflectă nici o informație stocată direct în imagine. În schimb, valoarea pentru un pixel este dată de ecuația V = max (R, G, B). În esență, valoarea este ceea ce s-ar obține pentru acest pixel, dacă ați convertit imaginea în modul Tonuri de gri.

Pentru mai multe informații despre canale, vă rugăm să consultați Secțiune 1, „Tipuri de imagini”.

2.5.3. Utilizarea dialogului histogramă

Numele stratului activ este afișat în partea de sus a dialogului.

Canal

Fig. 15.20. Opțiuni de canal pentru un strat RGB cu canal alfa

Opțiuni de canal pentru un strat RGB cu canal alfa

Acest lucru vă permite să selectați care canal se va utiliza. Posibilitățile depind de tipul de strat al stratului activ. Iată variantele pe care le-ați putea vedea și ce înseamnă ele:

Valoare

Pentru imaginile RGB și în tonuri de gri, aceasta afișează distribuția valorilor de luminozitate din strat. Pentru o imagine în tonuri de gri, acestea sunt citite direct din datele imaginii. Pentru o imagine RGB, acestea sunt luate de la valoarea pseudocanal.

Pentru o imagine indexată, canalul Valoare arată de fapt distribuția de frecvențe pentru fiecare index de culoare: astfel, este mai mult o histogramă pseudocolor, decât o histogramă de culoare adevărată.

Roșu, verde, albastru

Acestea apar numai pentru straturi de imagini RGB. Acestea arată distribuția nivelurilor de intensitate pentru canalele roșii, verzi sau albastre.

Alfa

Aceasta arată distribuirea nivelurilor de opacitate. În cazul în care stratul este complet transparent (Alpha   =   0) sau complet opac (Alpha   =   255), histograma va consta dintr-un singură bară pe marginea din stânga sau din dreapta.

RGB

Fig. 15.21. Histograme combinate ale canalelor R, G și B.

Histograme combinate ale canalelor R, G și B.

Această intrare, disponibilă numai pentru straturile RGB, afișează histogramele R, G și B suprapuse, astfel încât să puteți vedea toate informațiile despre distribuția culorilor într-o singură vizualizare.

Butoane liniare / Logaritmice

Fig. 15.22. Histograma afișată în partea de sus, modificată în modul logaritmic.

Histograma afișată în partea de sus, modificată în modul logaritmic.

Aceste butoane determină dacă histograma va fi afișată utilizând o axă Y liniară sau logaritmică. Pentru imaginile luate din fotografii, modul liniar este utilizat cel mai frecvent. Pentru imagini care conțin zone substanțiale de culoare constantă, deși o histogramă liniară va fi adesea dominată de o singură bară, o histogramă logaritmică va fi de multe ori mai utilă.

Setarea intervalului

Fig. 15.23. Dialog aspect după fixarea intervalului.

Dialog aspect după fixarea intervalului.

Dacă doriți, puteți restricționa analiza pentru statisticile afișate în partea de jos a dialogului la o gamă limitată de valori. Puteți seta intervalul într-unul din cele trei moduri:

 • Faceți clic și glisați indicatorul peste zona de afișare histogramă, de la cel mai scăzut nivel la cel mai înalt nivel al intervalului dorit.

 • Faceți clic și glisați triunghiuri alb-negru pe glisorul din partea de jos a histogramei.

 • Utilizați intrările SpinButton de sub glisor (intrare stânga: partea de jos a intervalului; intrare dreapta: partea de sus a intervalului).

Statistici

În partea de jos a dialogului sunt afișate unele statistici de bază care descriu distribuția valorilor canalului, restricționată la intervalul selectat:

 • Mean: the mean value of the interval in the selected channel.

 • Std Dev: Standard deviation. Gives an idea about how homogeneous the distribution of values in the interval is.

 • Median: For example, the value of the fiftieth peak in a 100 peaks interval.

 • Pixels: The number of pixels in the active layer or selection.

 • Count: The number of pixels in a peak (when you click on the histogram) or in the interval.

 • Percentile: The ratio between the number of pixels in the interval and the total number of pixels in the active layer or selection.