Het dialoogvenster “Kleurverlopen” biedt een verlooppalet dat wordt gebruikt om een verloop te selecteren - een set kleuren gerangschikt op een lineaire schaal - voor gebruik met het gereedschap Kleurverloop en tal van andere bewerkingen. Het geeft u ook toegang tot verschillende functies voor het manipuleren van verlopen. U kunt een verloop selecteren door erop te klikken in de lijst: het wordt dan weergegeven in het gebied Penseel/Patroon/Verloop van de Gereedschapset. Een paar dozijn mooie gradiënten worden vooraf geïnstalleerd met GIMP. U kunt meer maken met de verloopeditor. Algemene informatie over verlopen en hoe ze worden gebruikt in GIMP is te vinden in de sectie Kleurverlopen.
De eerste zes gradiënten zijn bijzonder: ze reproduceren het verloop tussen voorgrond- en achtergrondkleuren van de gereedschapskist op verschillende manieren.
VG naar AG (Hardedge): alleen de beide kleuren met een scherpe grens.
FG to BG (HSV clock-wise/counter-clockwise Hue): all hues in the color wheel between the Foreground and the background color, clockwise or counter-clockwise.
VG naar AG (RGB): standaard verloop, tussen de voorgrond en de achtergrondkleuren van de gereedschapskist, met gebruik van de RGB-waarden.
VG naar transparant: gebruikt slechts één kleur (de voorgrondkleur) van volledige dekking tot volledige transparantie. Dit verloop is erg handig wanneer u werkt met zacht overvloeiende collages of misteffecten.
Dit dialoogvenster is een dokbaar dialoogvenster; zie het gedeelte Paragraaf 2.3, “Koppelen van dialoogvensters” voor hulp bij het manipuleren ervan.
U kunt het openen:
from the main menu:
→ → ;from the Tab menu in any dockable dialog by clicking on and selecting → ,
in de gereedschapskist, door te klikken op het huidige verloop in het gebied Penseel/patroon/verloop (als u de optie “Actief penseel, patroon en verloop weergeven” in de gereedschapskistvoorkeuren hebt aangevinkt).
Vanuit de afbeelding met de Sneltoets Ctrl+G.
In the detached windows which exists only if at least one dialog remains open. In this case, you can raise the “Gradients” dialog from the main menu: → .
menu, there is a list ofDe meest elementaire en meest gebruikte bewerking met het dialoogvenster is eenvoudigweg om op een van de verlopen in de schuifbare lijst te klikken, om het gimp's huidige verloop te maken, dat vervolgens wordt gebruikt door elke bewerking waarbij een verloop betrokken is.
Als u dubbelklikt op een verloop, opent u de verloopeditor waar u de naam ervan kunt bewerken. Houd er echter rekening mee dat u alleen de namen mag wijzigen van verlopen die u zelf hebt gemaakt, niet de verlopen die vooraf zijn geïnstalleerd met GIMP. Als u een vooraf geïnstalleerd verloop probeert te hernoemen, kunt u de naam bewerken, maar zodra u op Return drukt of ergens anders klikt, keert de naam terug naar de oorspronkelijke waarde. Het is een algemene regel dat u de bronnen die GIMP vooraf voor u installeert niet kunt wijzigen: penselen, patronen, verlopen, enz.; alleen degenen die u zelf creëert.
In het menu Tab kunt u kiezen tussen
en . In de rastermodus worden de verlopen ingedeeld in een rechthoek. Ze zien er behoorlijk oogverblindend uit als ze op deze manier worden bekeken, maar het is niet erg eenvoudig om degene te kiezen die je wilt, vanwege visuele interferentie van de naburige. In de lijstmodus, de meer bruikbare standaardinstelling, worden de verlopen verticaal uitgelijnd, waarbij elke rij de naam weergeeft.In het menu Tab kunt u met de optie Voorbeeldgrootte de grootte van verloopvoorbeelden naar wens aanpassen.
The button bar at the bottom offers the following functionality:
Met deze knop wordt de Editor kleurverlopen geactiveerd.
This creates a new gradient, initialized as a simple grayscale, and activates the Gradient Editor so that you can alter it.
Gradients that you create are automatically saved in the
gradients
folder of your personal
GIMP directory. Any gradient files (ending with
the extension .ggr
) found in one of these
folders, will automatically be loaded when you start
GIMP. You can add more directories to the
gradient search path, if you want to, in the Gradients tab of the
Data Folders
section of the Preferences dialog.
This creates a copy of the currently selected gradient. You will be able to edit the copy as editing the original is not supported.
Hiermee worden alle sporen van het verloop verwijderd, als u hiervoor toestemming hebt. Het vraagt om bevestiging voordat het iets doet.
Als u verlopen op een andere manier dan dit dialoogvenster aan uw persoonlijke map gradients
toevoegt zorgt deze knop ervoor dat de lijst opnieuw wordt geladen, zodat de nieuwe vermeldingen beschikbaar zijn.
The functions performed by these buttons can also be accessed from the dialog pop-up menu, activated by right-clicking anywhere in the gradient list, or via
in the Tab menu.Het kleurverlopen menu biedt u ook enkele extra functies:
Hiermee kunt u het verloop opslaan in het formaat dat wordt gebruikt door het programma POV-Ray (voor 3D ray-tracing).
Met deze opdracht kunt u de locatie van het verloopbestand naar het klembord kopiëren. U kunt het vervolgens gebruiken in een teksteditor of verkenner.
Show in File Manager opens the location of the gradient in the default File Manager on your system.
Met deze opdracht maakt u een voorbeeldafbeelding gevuld met het geselecteerde verloop. U kunt de breedte en hoogte van de afbeelding en de verlooprichting selecteren in het dialoogvenster.
The CSS (Cascading Style Sheets) language is used to format the display of HTML and XML files, for instance background color, background gradient, or font size. The "CSS Save" plug-in is a CSS3 linear gradient generator that allows you to save a CSS3 code snippet, containing the gradient data for a given GIMP gradient. This code snippet is a text file: you can copy-paste it to the stylesheet related to your HTML file, to get a gradient background on opening the HTML file in Firefox, Chrome or Safari web navigators. This CSS3 code snippet can also be used as a gradient in SVG files.
Here is an example of a CSS3 code snippet, using the Blue Green gradient:
Een CSS-fragment dat is gemaakt met Opslaan als CSS.
background-image: linear-gradient(top, rgb(0,123,255) 0%, rgb(72,226,255) 56%,
rgb(0,255,161) 100%);
U kunt tags gebruiken om de weergave van verlopen te reorganiseren. Zie Paragraaf 3.7, “Tagging”.
Met de kleurverloopeditor kunt u de kleuren in een verloop bewerken. Het kan alleen worden gebruikt op verlopen die u zelf hebt gemaakt (of op een kopie van een systeemverloop), niet op verlopen die vooraf zijn geïnstalleerd met GIMP. Dit is een geavanceerd gereedschap dat een beetje moeite kan kosten om te begrijpen. Het concept erachter is dat een verloop kan worden opgesplitst in een reeks aangrenzende segmenten, waarbij elk segment bestaat uit een vloeiende overgang van de kleur aan de linkerrand naar de kleur aan de rechterrand. Met de verloopeditor kunt u een willekeurig aantal segmenten inpakken, met alle gewenste kleuren voor de linker- en rechterrand van elk segment en met verschillende opties voor de vorm van de overgang van links naar rechts.
U kunt de editor Kleurverlopen op verschillende manieren activeren:
door te dubbelklikken op de weergave ervan in het dialoogvenster Kleurverlopen,
in het contextmenu dat u krijgt door met de rechtermuisknop op de geselecteerde verloopnaam te klikken,
by clicking on the button in the Gradient Dialog,
from the Gradient Menu you get by clicking on in the Gradient Dialog.
This is where you can change under what name the gradient shows up in the list of gradients.
Below the name, you see the current result of your work. If you move the mouse pointer on this display, it works somewhat like a color-picker. Information about the pixel under the mouse is shown below the preview and slider area.
Position is a number between 0.000 on the left and 1.000 on the right side of the gradient. Below that the color values in RGB and HSV mode are shown, followed by the Luminance and Opacity values.
Als u op het scherm klikt en sleept, worden alleen positie- en RGB-gegevens weergegeven. Maar ze worden doorgegeven aan de voorgrondkleur in de gereedschapskist en aan de vier eerste verlopen van de lijst (door op de Ctrl-toets te drukken, wordt de kleur naar de achtergrondkleur van de gereedschapskist verzonden).
Onder de verloopweergave ziet u een reeks zwarte en witte driehoekjes in een rij waarmee u eindpunten en middelpunten in het verloopvoorbeeld kunt aanpassen. Een segment is de ruimte tussen twee opeenvolgende zwarte driehoeken. In elk segment bevindt zich een witte driehoek, die wordt gebruikt om de kleuren in het segment te “verdelen”, op dezelfde manier als de middelste schuifregelaar in het gereedschap Niveaus de kleuren daar verdeelt. U kunt een segment selecteren door te klikken tussen de twee zwarte driehoeken die het segment definiëren. Het verandert dan van wit naar blauw. U kunt een reeks segmenten selecteren door er op te shift-klikken. Het geselecteerde bereik bestaat altijd uit een reeks opeenvolgende segmenten, dus als u er een overslaat wanneer u shift-klikt, wordt die automatisch opgenomen. Het display wordt onmiddellijk bijgewerkt na elke schuifbeweging.
You can move sliders, segments and selections. If you simply click-n-drag a slider, you only move the corresponding transition. By click-n-drag on a segment you can move this segment up to the next triangle. By Shift+click-n-drag on a segment/selection, you can move this segment/selection and compress/dilate next segments.
Onder de schuifregelaars bevindt zich een schuifbalk. Die is alleen van belang als je inzoomt met de knoppen onderaan.
Hieronder toont een kleurstaal de kleur die door de muiscursor wordt aangegeven. Informatie over deze kleur en nuttige tips of feedbackberichten kunnen hier worden weergegeven.
The button bar at the bottom offers the following functionality:
Als u op deze knop klikt, wordt de weergave van het verloop horizontaal verkleind.
Met deze knop wordt de weergave van het verloop horizontaal vergroot. U kunt vervolgens de schuifbalk gebruiken om het scherm naar links of rechts te bewegen.
Met deze knop wordt het formaat van het voorbeeld zo aangepast dat het precies in het venster past.
U kunt het menu Verloopeditor openen door met de rechtermuisknop op het verloopscherm te klikken of door het bovenste item in het tabbladmenu van het dialoogvenster te kiezen. In het menu kunt u de kleur van het eindpunt bewerken (de kleuren van de linker- en rechterrand voor elk segment instellen), kleuren overvloeien, een kleurmodel selecteren en segmenten bewerken. Deze editor werkt alleen met aangepaste verlopen of een kopie van een systeemverloop.
De volgende commando's zijn te vinden in het menu:
De kleur van het eindpunt bewerken
Met dit submenu kunt u de eindpuntkleur selecteren uit de voorgrond- en achtergrondkleuren van de gereedschapskist. Wanneer u de voorgrond- of achtergrondkleur wijzigt, kan deze eindpuntkleur ook worden gewijzigd. Het alternatief is om een van de
te selecteren.De volgende commando's zijn te vinden in het menu:
Fixed
Foreground Color
Foreground Color (Transparent)
Background Color
Background Color (Transparent)
Met deze opties kunt u een kleur kiezen voor het betreffende eindpunt met behulp van een kleureneditor.
Opmerking | |
---|---|
Deze opdracht is gerelateerd aan de vorige en wordt inactief als u een andere waarde dan hebt geselecteerd voor het overeenkomstige kleurtype links [rechts]. |
Met deze opties kunt u een aantal alternatieve manieren gebruiken om kleuren toe te wijzen aan de eindpunten. Uit het submenu kunt u kiezen (in geval van het linkereindpunt):
Deze keuze zorgt ervoor dat de kleur van het rechtereindpunt van het segment aan de linkerkant wordt toegewezen aan het linkereindpunt van het geselecteerde bereik.
Deze keuze zorgt ervoor dat de kleur van het rechtereindpunt van het geselecteerde bereik wordt toegewezen aan het linkereindpunt.
Deze keuze zorgt ervoor dat de huidige voorgrond- of achtergrondkleur van GIMP, zoals weergegeven in de gereedschapskist, wordt toegewezen aan het eindpunt. Houd er rekening mee dat als u later de voorgrond- of achtergrondkleur wijzigt, de kleur van het eindpunt niet wordt gewijzigd.
Onderaan het menu staan 10 “bewaarvakken”. U kunt er kleuren aan toewijzen met behulp van de menuoptie “Opslaan naar” die hieronder wordt beschreven. Als u een van de vakken kiest, wordt de kleur daarin toegewezen aan het eindpunt.
Deze opties zorgen ervoor dat de kleur van het betreffende eindpunt wordt toegewezen aan het “bewaarvak” dat in het submenu wordt geselecteerd.
U kunt ook een kleur slepen uit de VG-AG kleuren in de gereedschapskist of uit een palet
naar een eindpunt (een zwarte driehoek), om linker [rechter] kleuren in te stellen,
naar het verloopweergavegebied om een nieuw eindpunt met deze kleur aan beide einden toe te voegen.
Overvloei- en kleurfuncties voor segment
Deze optie bepaalt het verloop van de overgang van het ene eindpunt van het bereik (segment of selectie) naar het andere, door het opgegeven type functie aan te passen aan de eindpunten en het middelpunt van het bereik:
Standaardoptie. De kleur varieert lineair van het ene eindpunt van het bereik tot het andere.
Gradiënt varieert sneller aan de uiteinden van het bereik dan in het midden.
Het tegenovergestelde van het gebogen type. Gradiënten veranderen sneller in het midden van het bereik dan op de uiteinden.
Het verloop varieert sneller aan de linkerkant van het bereik dan aan de rechterkant.
Verloop varieert sneller aan de rechterkant dan aan de linkerkant.
Gradient changes from left value to right value in one step without intermediate colors.
Met deze optie hebt u extra controle over het type overgang van het ene eindpunt naar het andere: als een lijn in RGB-ruimte of in HSV-ruimte.
De volgende commando's zijn te vinden in het menu:
RGB
HSV (counter-clockwise hue)
HSV (clockwise hue)
Segmenten wijzigen
Met deze optie wordt het geselecteerde bereik (segment of selectie) van rechts naar links omgedraaid, waarbij alle kleuren en eindpuntlocaties worden omgedraaid.
Met deze optie wordt het geselecteerde bereik (segment of selectie) opgesplitst in twee delen, die elk een perfecte gecomprimeerde kopie zijn van het oorspronkelijke bereik.
Met deze optie wordt elk segment in het geselecteerde bereik opgesplitst in twee segmenten, waarbij het wordt gesplitst op de locatie van het witte driehoekje.
Deze optie is vergelijkbaar met de vorige, maar splitst elk segment halverwege tussen de eindpunten, in plaats van bij de witte driehoek.
Met deze optie worden alle segmenten in het geselecteerde bereik (segment of selectie) verwijderd en vervangen door één zwarte driehoek in het midden en worden de segmenten aan beide zijden vergroot om de leegte op te vullen.
Met deze optie wordt de witte driehoek voor elk segment in het geselecteerde bereik verplaatst naar een punt halverwege tussen de aangrenzende zwarte driehoeken.
Met deze optie worden de zwarte en witte driehoeken in het geselecteerde bereik verschoven, zodat de onderlinge afstanden gelijk zijn.
Kleuren overvloeien
Deze opties zijn alleen beschikbaar als er meer dan één segment is geselecteerd.
Met deze optie worden de kleuren op interne eindpunten in het bereik gemiddeld, zodat de overgang van elk segment naar het volgende soepel verloopt.
Deze optie doet hetzelfde als de vorige optie, maar met dekking in plaats van kleur.
When enabled, the gradient editor will automatically load the currently active gradient. If it is disabled, the gradient editor will not change when the active gradient changes.
Let op | |
---|---|
Er is geen “ongedaan maken” beschikbaar in de Gradient Editor, dus wees voorzichtig! |
Al deze opties kunnen enigszins saai lijken. Hier is een voorbeeld om een idee te krijgen:
Open the Gradient Dialog. Click the . The Gradient Editor is opened and shows a gradient from black to white.
Klik met de rechtermuisknop in dit nieuwe verloop en klik op segment gelijkmatig splitsen. Vul het gewenste aantal segmenten in.
In het contextmenu, door met de rechtermuisknop in het verloop te klikken, kiest u de Linkereindpuntkleur en Rechtereindpuntkleur voor het (de) geselecteerde segment(en).
Ga op dezelfde manier verder voor andere segmenten. Gebruik vervolgens de mengfuncties voor segment om verschillende effecten te bereiken.