Indholdsfortegnelse
Tekst håndteres med tekstværktøjet. Dette værktøj opretter et nyt lag, der indeholder teksten; laget placeres over det aktuelle lag i dialogen Lag og har tekstfeltets størrelse. Dets navn er begyndelsen af teksten.
Tekst kan redigeres direkte på lærredet. En tekstværktøjsboks, der vises oven på lærredet over tekstfeltet, giver dig mulighed for hurtigt at ændre nogle af tekstegenskaberne.
Bemærk | |
---|---|
De indstillinger, du ændrer i denne dialogboks på lærredet, gælder kun for de dele af teksten, der er markeret, eller enhver ny tekst, du skriver efter den aktuelle markørplacering. |
Indstillinger for tekstværktøjet er beskrevet i Afsnit 5.3, “Tekst”.
Du kan begynde at skrive tekst med det samme. Tekstfeltet forstørres gradvist. Tryk på Enter for at tilføje en ny linje.
Du kan også gøre tekstfeltet større ved at klikke og trække, som du gør med markeringer. Feltets størrelse vises derefter i statuslinjen nederst i billedet:
For at redigere tekst skal du først vælge den del, du vil redigere, ved at klikke og trække eller Skift+piletaster og derefter bruge indstillingerne i Afsnit 1.3, “Tekstværktøjskasse”.
I stedet for at redigere teksten direkte på lærredet kan du bruge tekstredigeringsdialogen, der er beskrevet i Afsnit 5.3.3, “Tekstredigering”.
Du kan flytte teksten på billedet med værktøjet Flyt: Du skal klikke på et tegn, ikke på baggrunden.
Du kan få Unicode-tegn med Ctrl+Skift+U plus den hexadecimale Unicode-kode for det ønskede tegn, for eksempel:
Selvfølgelig er denne funktion mere nyttig til indtastning af specielle (endda eksotiske) tegn, forudsat at de nødvendige glyffer til disse tegn leveres af den valgte skrifttype — kun få skrifttyper understøtter klingon. ;-)
Du kan redigere teksten senere, hvis tekstlaget stadig eksisterer og ikke er blevet ændret af et andet værktøj (se nedenfor): Gør tekstlaget aktivt i dialogen Lag, vælg tekstværktøjet, og klik på teksten i billedvinduet.
Du kan arbejde med et tekstlag på samme måde som med ethvert andet lag, men det betyder ofte, at du opgiver muligheden for at redigere teksten uden at miste resultatet af dit arbejde.
For at forstå nogle af egenskaberne ved teksthåndtering kan det hjælpe dig at indse, at et tekstlag indeholder mere information end de pixeldata, du ser: Det indeholder også en repræsentation af teksten i et tekstredigeringsformat. Du kan se det i tekstredigeringsvinduet, der dukker op, når du bruger tekstværktøjet. Hver gang du ændrer teksten, bliver billedlaget tegnet om, så det afspejler dine ændringer.
Antag nu, at du opretter et tekstlag og derefter arbejder med det på en måde, der ikke involverer tekstværktøjet: roterer det, for eksempel. Antag, at du så kommer tilbage og forsøger at redigere det med tekstværktøjet. Så snart du redigerer teksten, vil tekstværktøjet tegne laget igen og udslette resultaterne af de operationer, du udførte i mellemtiden.
Da denne fare ikke er indlysende, forsøger tekstværktøjet at beskytte dig mod den. Hvis du arbejder på et tekstlag og senere forsøger at redigere teksten, dukker der en besked op, som advarer dig om, at dine ændringer vil blive annulleret, og som giver dig tre muligheder:
redigér alligevel teksten;
annullér;
opret et nyt tekstlag med den samme tekst som det eksisterende lag, og lad det eksisterende lag være uændret.
Du får denne boks, som ligger oven på lærredet, så snart du klikker på lærredet med tekstværktøjet. Det giver dig mulighed for at redigere tekst direkte på lærredet.
Ud over de sædvanlige tekstformateringsfunktioner som skrifttypefamilie, stil og valg af størrelse får du numerisk kontrol over grundlinjeforskydning og knibning samt mulighed for at ændre en markerings tekstfarve.
Ændre skrifttypen for markeret tekst: Så snart du begynder at redigere standardnavnet på skrifttypen, vises en rulleliste, så du kan vælge en skrifttype.
Ændre størrelsen på den markerede tekst: selvforklarende.
Fed, kursiv, understreget, gennemstreget: selvforklarende.
Ændre grundlinje for markeret tekst: “I europæisk typografi og håndskrift er grundlinjen den linje, som de fleste bogstaver “sidder på”, og under hvilken nedadgående linjer strækker sig” (Wikipedia). I HTML er der flere slags grundlinjer (alfabetisk, ideografisk, bund...). Her skal du vide, at grundlinjen er bund og bestemmer udgangspunktet for underlængde. Standardgrundlinjen “0” giver plads til underlængde. Du kan bruge den til kun at øge afstanden mellem to linjer, mens “Justér linjeafstand” i værktøjsindstillingerne øger afstanden mellem alle linjer.
Ændre knibning af markeret tekst: “I typografi er knibning … processen med at justere afstanden mellem tegn i en proportional skrifttype.” (Wikipedia). Du vil sandsynligvis bruge denne indstilling til at justere bogstavafstanden i en valgt del af teksten.
Lad os se på en udvalgt tekst (zoom x800 for at se pixels):
Vi kan se, at Sans-skrifttypen er en proportional skrifttype: Bogstavbredderne er forskellige, og “T”-glyffen rager over “e”. Bogstavbredderne er markeret med tynde lodrette linjer, og venstre kant af bogstavbredden dækker det foregående bogstav med en pixel. Nu sætter vi “Ændr knibning for den markerede tekst” til 2 pixels:
Mellemrum på 2 pixel tilføjes mellem alle valgte tegn, og bogstavernes bredde bevares. Hvis der ikke er valgt nogen tekst, tilføjes der et mellemrum mellem to tegn, der hvor musemarkøren befinder sig.
Her er en sammenligning med indstillingen Justér afstand mellem bogstaver i Tekstværktøjet:
Indstillingen gælder for hele teksten, ikke kun for den markerede tekst. Tomme mellemrum tilføjes inden for bogstavbredder, og bogstavbredder respekteres ikke.
Du kan også bruge Alt+piletasterne til at ændre grundlinjeforskydning og knibning.
Ændre markeret teksts farve: Denne kommando åbner en farvedialog, hvor du vælger en farve til den markerede tekst.
Ryd typografien på den markerede tekst: Med denne kommando kan du fjerne alle nye indstillinger, du har anvendt på den markerede tekst.
The context menu can be brought up by right-clicking on text. It is somewhat different from that of the Text Editor dialog.
The context menu offers the following options:
Klip, kopiér, indsæt, slet: Disse kommadoer virker på markeret tekst. Med undtagelse af “Indsæt” forbliver de deaktiverede, så længe ingen tekst er valgt. “Indsæt” aktiveres, når udklipsholderen indeholder tekst.
Open text file…: this command opens a file dialog where you can select a text file. The contents of this file will be opened in the current text layer.
Ryd: Denne kommando sletter al tekst, markeret eller ej.
Tekst til kurve: Denne kommando opretter en kurve ud fra den aktuelle teksts konturer. Resultatet er ikke tydeligt. Du skal åbne dialogen Kurver og gøre kurven synlig. Vælg derefter Kurveværktøjet, og klik på teksten. Hvert bogstav er nu omgivet af en kurvekomponent. Du kan så ændre bogstavernes form ved at flytte kurvens kontrolpunkter.
Denne kommando svarer til
→ .Denne mulighed er kun aktiveret, hvis der findes en kurve. Når din tekst er oprettet, skal du oprette eller importere en kurve og gøre den aktiv. Hvis du opretter din kurve før teksten, bliver kurven usynlig, og du er nødt til at gøre den synlig i dialogen Kurver.
Kommandoen Tekst langs kurve er også tilgængelig i menuen i hovedmenuen.
Kommandoerne
, og vises kun i menuen , hvis et tekstlag er valgt.Vælg indstillingen dialogen Kurve.
. Teksten følger kurvens form. Bogstaverne er repræsenteret ved deres omrids. Hvert af dem er en komponent i den nye kurve, der vises iVed at konvertere et tekstelement til en markering eller en kurve, kan du udfylde det, optegne konturerne, transformere det eller generelt anvende hele paletten af GIMP-værktøjer til at få interessante effekter.
Fra venstre mod højre, Fra højre mod venstre, Lodret, fra højre mod venstre (blandet orientering), Lodret, fra højre mod venstre (oprejst orientering), Lodret, fra venstre mod højre (blandet orientering), Lodret, fra venstre mod højre (oprejst orientering): Med disse kommandoer kan du justere tekstens skriveretning.