Kapitel 12. Pimp min GIMP

Indholdsfortegnelse

1. Gitre og hjælpelinjer
1.1. Billedgitteret
1.2. Hjælpelinjer
2. Lav genveje til menukommandoer
3. Tilpas opstartsbilledet

1. Gitre og hjælpelinjer

Det vil sandsynligvis ofte ske for dig, at du har brug for at placere noget i et billede meget præcist og opdage, at det ikke er let at gøre ved hjælp af en mus. Ofte kan du få bedre resultater ved at bruge piletasterne på tastaturet (som flytter det berørte element en pixel ad gangen eller 25 pixels, hvis du holder Skift-tasten nede), men GIMP giver dig også to andre hjælpemidler til at gøre placeringen lettere: gitre og hjælpelinjer.

Figur 12.1. Billeder brugt til eksemplerne nedenfor

Billeder brugt til eksemplerne nedenfor

1.1. Billedgitteret

Figur 12.2. Billede med standardgitter

Billede med standardgitter

Hvert billede har et gitter. Det er altid til stede, men som standard er det ikke synligt, før du aktiverer det ved at slå VisVis gitter til i hovedmenuen. Hvis du vil have gitre til at være til stede som standard, kan du ændre standardadfærden ved at markere Vis gitter på siden Billedvinduets udseende i dialogen Indstillinger. (Bemærk, at der er separate indstillinger for Normal tilstand og Fuldskærmstilstand).

Standardgitterets udseende, som indstilles, når du installerer GIMP, består af ubrudte linjer med 10 pixels mellemrum både lodret og vandret. Du kan tilpasse standardgitteret ved hjælp af siden Standardbilledgitter i dialogen Indstillinger. Hvis du kun vil ændre gitterets udseende for det aktuelle billede, kan du gøre det ved at vælge BilledeIndstil gitter … i hovedmenuen: Dette åbner dialogen Indstil gitter.

Figur 12.3. En anden gitterstil

En anden gitterstil

Ikke alene kan et gitter være nyttigt til at bedømme afstande og rumlige forhold, det kan også give dig mulighed for at justere ting nøjagtigt med gitteret, hvis du slår VisRet ind efter gitter til i hovedmenuen. Det får markøren til at “klistre” til enhver gitterlinje, der ligger inden for en vis afstand. Du kan tilpasse tærsklen for retten ind ved at indstille “Afstand for retten ind” på siden Opførsel for billedvinduets retten ind i dialogen Indstillinger, men de fleste synes at være tilfredse med standardværdien på 8 pixels. (Bemærk, at det er fuldt ud muligt at rette ind efter gitteret, selv om gitteret ikke er synligt. Det er dog ikke let at forestille sig, hvorfor man skulle ønske at gøre det.)

[Bemærk] Bemærk

For at lave et gitter, der faktisk er en del af billedet, skal du bruge udvidelsesmodulet Gitter.

1.2. Hjælpelinjer

Figur 12.4. Billede med fire hjælpelinjer

Billede med fire hjælpelinjer

Ud over billedgitteret giver GIMP dig også en mere fleksibel form for placeringshjælp: hjælpelinjer. Det er vandrette eller lodrette linjer, som du midlertidigt kan få vist på et billede, mens du arbejder på det.

Opret en hjælpelinje ved at klikke på en af linealerne i billedvinduet og trække en hjælpelinje ud, mens du holder musens Venstre knap nede. Hjælpelinjen vises derefter som en blå, stiplet linje, der følger markøren. Så snart du opretter en hjælpelinje, aktiveres værktøjet Flyt, og musemarkøren skifter til Flyt-ikonet.

Du kan også oprette en hjælpelinje med kommandoen Ny hjælpelinje …, som giver dig mulighed for at placere hjælpelinjen præcist på billedet, kommandoen Ny hjælpelinje (i procent) … eller kommandoen Nye hjælpelinjer fra markering.

Du kan oprette så mange hjælpelinjer, du vil, og placere dem, hvor du vil. Hvis du vil flytte en hjælpelinje, efter du har oprettet den, skal du aktivere værktøjet Flyt i værktøjskassen (eller trykke på M), så kan du klikke og trække en hjælpelinje; klik og træk i skæringspunktet mellem to hjælpelinjer for at flytte dem sammen. For at slette en hjælpelinje skal du blot trække den uden for billedet. Hvis du holder Skift nede, kan du flytte alt undtagen en hjælpelinje og bruge hjælpelinjerne som en effektiv justeringshjælp.

Hjælpelinjernes opførsel afhænger af tilstanden for værktøjet Flyt. Når Vælg et lag eller en hjælpelinje er valgt, forvandles musemarkøren til en lille hånd, så snart den kommer tæt på en hjælpelinje. Så aktiveres hjælpelinjen og bliver rød, og du kan flytte hjælpelinjen eller slette den ved at flytte den tilbage til linealen. Hvis Markeringstilstand er valgt, kan du placere en hjælpelinje, men du kan ikke flytte den efter det.

Som med gitteret kan du få markøren til at “klistre” til hjælpelinjer i nærheden ved at slå VisRet ind efter hjælpelinjer til i hovedmenuen. Hvis du har mange hjælpelinjer, og de gør det svært for dig at bedømme billedet korrekt, kan du skjule dem ved at slå VisVis hjælpelinjer til. Det anbefales, at du kun gør dette et kort øjeblik, da du ellers kan blive forvirret, næste gang du prøver at oprette en hjælpelinje og ikke kan se, at der sker noget.

Hvis det gør det nemmere for dig, kan du ændre standardopførslen for hjælpelinjer på siden Billedvinduets udseende i dialogen Indstillinger. At deaktivere Vis hjælpelinjer er dog nok en dårlig idé af den grund, der lige er nævnt.

Du kan fjerne hjælpelinjerne med kommandoen BilledeHjælpelinjerFjern alle hjælpelinjer.

[Bemærk] Bemærk

En anden brug af hjælpeliner: Udvidelsemodulet Skær ud med hjælpelinjer kan bruge hjælpelinjer til at skære et billede op i et sæt underbilleder.