Κεφάλαιο 12. Εμπλουτισμός του GIMP

Πίνακας Περιεχομένων

1. Πλέγματα και οδηγοί
1.1. Το πλέγμα εικόνας
1.2. Οδηγοί
2. Απόδοση πλέγματος
3. Δημιουργία συντομεύσεων στις εντολές μενού
4. Προσαρμογή αρχικής οθόνης

1. Πλέγματα και οδηγοί

Θα σας έχει συμβεί πολλές φορές ότι χρειαζόσαστε να τοποθετήσετε κάτι σε μια εικόνα με πολλή ακρίβεια και δεν είναι εύκολο να το κάνετε με το ποντίκι. Συχνά έχετε καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα των τόξων του πληκτρολογίου (που μετακινεί το επηρεαζόμενο αντικείμενο ένα εικονοστοιχείο τη φορά, ή 25 εικονοστοιχεία εάν κρατάτε πατημένο το πλήκτρο Shift), αλλά το GIMP σας δίνει επίσης δύο άλλες βοήθειες για την ευκολότερη τοποθέτηση: πλέγματα και οδηγούς.

Σχήμα 12.1. Η χρησιμοποιούμενη εικόνα για τα παρακάτω παραδείγματα

Η χρησιμοποιούμενη εικόνα για τα παρακάτω παραδείγματα

1.1. Το πλέγμα εικόνας

Σχήμα 12.2. Εικόνα με προκαθορισμένο πλέγμα

Εικόνα με προκαθορισμένο πλέγμα

Κάθε εικόνα έχει ένα πλέγμα. Είναι πάντοτε παρόν, αλλά από προεπιλογή δεν είναι ορατό μέχρι να ενεργοποιηθεί εναλλάσσοντας ΠροβολήΕμφάνιση πλέγματος στο κύριο μενού. Εάν θέλετε τα πλέγματα να είναι παρόντα πιο συχνά, μπορείτε να αλλάξετε την προκαθορισμένη συμπεριφορά επιλέγοντας "Εμφάνιση πλέγματος" στη σελίδα Εμφάνιση παραθύρου εικόνας> του διαλόγου Προτιμήσεων. (Σημειώστε ότι υπάρχουν διαφορετικές ρυθμίσεις για κανονική λειτουργία και για λειτουργία πλήρους οθόνης.)

Η προεπιλεγμένη εμφάνιση πλέγματος, που ρυθμίζεται κατά την εγκατάσταση του GIMP, αποτελείται από μαύρους σταυρούς σε σχήμα συν στις διασταυρώσεις των γραμμών πλέγματος, με τις γραμμές πλέγματος που απέχουν ανά 10 εικονοστοιχεία κατακόρυφα και οριζόντια. Μπορείτε να προσαρμόσετε το προεπιλεγμένο πλέγμα χρησιμοποιώντας τη σελίδα Προεπιλεγμένο πλέγμα εικόνων του διαλόγου "Προτιμήσεις". Εάν θέλετε να αλλάξετε μόνο την εμφάνιση πλέγματος για την τρέχουσα εικόνα, μπορείτε να το κάνετε επιλέγοντας ΕικόναΔιαμόρφωση πλέγματος από το κύριο μενού: αυτό εμφανίζει το παράθυρο διαλόγου Διαμόρφωση πλέγματος.

Σχήμα 12.3. Μια διαφορετική τεχνοτροπία πλέγματος

Μια διαφορετική τεχνοτροπία πλέγματος

Ένα πλέγμα όχι μόνο μπορεί να είναι χρήσιμο για την κρίση των αποστάσεων και των χωρικών σχέσεων, αλλά μπορεί επίσης να σας επιτρέψει να ευθυγραμμίσετε τα πράγματα ακριβώς με το πλέγμα, εάν κάνετε την εναλλαγή ΠροβολήΠροσκόλληση στο πλέγμα στο κύριο μενού: αυτό κάνει τον δείκτη να "παραμορφώνεται" τέλεια σε οποιαδήποτε γραμμή πλέγματος βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη απόσταση. Μπορείτε να προσαρμόσετε το κατώφλι της προσκόλλησης ρυθμίζοντας την "Απόσταση προσκόλλησης" στη σελίδα Επιλογές εργαλείου του διαλόγου Προτιμήσεις, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να είναι ευχαριστημένοι με το προεπιλεγμένη τιμή 8 εικονοστοιχείων. (Σημειώστε ότι είναι απολύτως δυνατό να προσκολλήσετε στο πλέγμα ακόμα κι αν το πλέγμα δεν είναι ορατό. Δεν είναι εύκολο να φανταστείτε γιατί ίσως να θέλετε να το κάνετε αυτό, όμως.)

1.2. Οδηγοί

Σχήμα 12.4. Εικόνα με τέσσερις οδηγούς

Εικόνα με τέσσερις οδηγούς

Επιπλέον του πλέγματος εικόνας, το GIMP σας δίνει επίσης έναν πιο ευλύγιστο τύπο τοποθέτησης βοήθειας: τους οδηγούς. Αυτοί είναι οριζόντιες ή κάθετες γραμμές που μπορείτε να εμφανίσετε παροδικά σε μια εικόνα, ενώ εργάζεσθε σ' αυτήν.

Για να δημιουργήσετε έναν οδηγό, απλά πατήστε σε έναν από τους κανόνες στο παράθυρο εικόνας και αποσπάστε έναν οδηγό, ενώ κρατάτε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. Ο οδηγός εμφανίζεται τότε ως γαλάζια, διακεκομμένη γραμμή, που ακολουθεί το δείκτη του ποντικιού. Μόλις δημιουργήσετε έναν οδηγό, το εργαλείο «Μετακίνηση» ενεργοποιείται και ο δείκτης του ποντικιού μετατρέπεται σε εικονίδιο μετακίνησης.

Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε έναν οδηγό με την εντολή Νέος οδηγός που σας επιτρέπει την ακριβή τοποθέτηση του οδηγού στην εικόνα, την εντολή Νέος οδηγός (Αναλογία) ή την εντολή Νέοι οδηγοί από επιλογή.

Μπορείτε να δημιουργήσετε όσους οδηγούς θέλετε και να τους τοποθετήσετε όπου θέλετε. Για να μετακινήσετε έναν οδηγό μετά τη δημιουργία του, ενεργοποιείστε το εργαλείο μετακίνησης στην εργαλειοθήκη (ή πατήστε το πλήκτρο M), έπειτα μπορείτε να πατήσετε και να σύρετε τον οδηγό· πατήστε και μεταφέρετε την τομή των δύο οδηγών για να τους μετακινήσετε μαζί. Για διαγραφή ενός οδηγού, σύρτε τον απλά εκτός εικόνας. Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Shift, μπορείτε να μετακινήσετε ο,τιδήποτε εκτός των οδηγών, χρησιμοποιώντας τους οδηγούς ως αποτελεσματική βοήθεια ευθυγράμμισης.

Η συμπεριφορά των οδηγών εξαρτάται από την κατάσταση μετακίνηση του εργαλείου «μετακίνηση». Όταν επιλέγεται η κατάσταση στρώση, ο δείκτης του ποντικιού μετατρέπεται σε ένα μικρό χέρι μόλις πλησιάσει σε οδηγό. Τότε ο οδηγός ενεργοποιείται και γίνεται κόκκινος και μπορείτε να μετακινήσετε τον οδηγό, ή να το διαγράψετε μετακινώντας τον πίσω στον κανόνα. Εάν η κατάσταση επιλογή επιλεγεί, μπορείτε να τοποθετήσετε έναν οδηγό, αλλά δεν μπορείτε να το μετακινήσετε κατόπιν.

Όπως και με το πλέγμα, μπορείτε να κάνετε τον δείκτη να προσκολληθεί σε κοντινούς οδηγούς, εναλλάσσοντας ΠροβολήΠροσκόλληση σε οδηγούς στο κύριο μενού. Εάν έχετε πολλούς οδηγούς και σας δυσκολεύουν να κρίνετε σωστά την εικόνα, μπορείτε να τους αποκρύψετε εναλλάσσοντας ΠροβολήΕμφάνιση οδηγών. Προτείνεται να το κάνετε αυτό μόνο στιγμιαία, διαφορετικά μπορεί να μπερδευτείτε την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να δημιουργήσετε έναν οδηγό και να δεν δείτε να συμβαίνει τίποτα.

Εάν σας διευκολύνει, μπορείτε να αλλάξετε την προεπιλεγμένη συμπεριφορά των οδηγών στη σελίδα του διαλόγου προτιμήσεων Εμφάνιση παραθύρου εικόνας. Απενεργοποίηση του στοιχείου Εμφάνιση οδηγών είναι μια κακή ιδέα, αν και γίνεται.

Μπορείτε να αφαιρέσετε τους οδηγούς με την εντολή ΕικόναΟδηγοίΑφαίρεση όλων των οδηγών.

[Σημείωση] Σημείωση

Μια άλλη χρήση των οδηγών: το πρόσθετο Διαίρεση με χρήση οδηγών μπορεί να χρησιμοποιήσει τους οδηγούς για να τεμαχίσει μια εικόνα σε ένα σύνολο υποεικόνων.