10. Degradats

Figura 7.22. Alguns exemples de degradats del GIMP.

Alguns exemples de degradats del GIMP.

Gradients from top to bottom: FG to BG (RGB); Full Saturation Spectrum CCW; Nauseating Headache; Browns; Four Bars


Un degradat és un conjunt de colors ordenats linealment. L'ús més bàsic dels degradats es fa amb l'eina Degradat, a vegades anomenada «eina farcit degradat»: funciona omplint la selecció amb els colors d'un degradat. Teniu moltes opcions per a controlar la manera en què els colors del degradat es disposen dins de la selecció. També hi ha altres maneres importants d'usar els degradats, incloent-hi:

Pintar amb un degradat

Cada una de les eines de pintura bàsiques del GIMP us permet l'opció d'usar els colors d'un degradat. Això us permet crear pinzellades que canvien el color d'un extrem a l'altre.

El filtre de mapa de degradat

Aquest filtre està ara en el menú Colors, i permet «acolorir» una imatge utilitzant la intensitat de color de cada punt amb el color corresponent del degradat actiu (la intensitat 0, molt fosca, es reemplaça amb el color més a l'esquerra del degradat, progressivament, fins a la intensitat 255, molt clara, reemplaçada pel color més a la dreta del degradat). Consulteu la Secció 8.39, «Mapa del degradat» per a més informació.

GIMP comes presupplied with a large number of gradients. You can also add new gradients that you create or download from other sources. You can access the full set of available gradients using the Gradients dialog, a dockable dialog that you can either activate when you need it, or keep around as a tab in a dock. The «current gradient», used in most gradient-related operations, is shown in the Brush/Pattern/Gradient area of the Toolbox. Clicking on the gradient symbol in the Toolbox is an alternative way of bringing up the Gradients dialog.

Some quick examples of working with gradients (for more information see Gradient Tool) are:

Algunes coses útils que cal saber sobre els degradats del GIMP:

Els degradats que proporciona el GIMP s'emmagatzemen en una carpeta gradients del sistema. Per defecte, els degradats creats per l'usuari s'emmagatzemen en una carpeta anomenada gradients en el vostre directori personal del GIMP. Qualsevol fitxer de degradat (amb l'extensió .ggr) situat en aquestes carpetes es carregarà automàticament quan inicieu el GIMP. Podeu afegir més directoris en el camí de cerca de degradats, si voleu, a la pestanya de degradats de Directoris del diàleg de preferències.

GIMP can also load gradient files in SVG format, used by many vector graphics programs. To make GIMP load an SVG gradient file, place it in the gradients folder of your personal GIMP directory, or any other folder in your gradient search path.

[Suggeriment] Suggeriment

You can find a large number of interesting SVG gradients on the web, in particular at OpenClipArt Gradients [OPENCLIPART-GRADIENT].